FMI: Masurile de austeritate adoptate de Spania sunt drastice

Data publicarii: 31-05-2010 | International

Masurile de austeritate adoptate de Guvernul spaniol sunt drastice si adecvate, a declarat luni directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, intr-un interviu acordat ziarului 'ABC'.

'Masurile luate de Guvern sunt drastice si ar trebui sa ajute la revenirea increderii in viitor. Problema in acest moment este sa vedem cum vor fi implementate aceste masuri, in special cele care provoaca ingrijorari pe piata muncii', a afirmat oficialul FMI. El a explicat ca reformarea pietei muncii rigide din Spania, recomandata de FMI si alte organizatii, este urmatoarea misiune pentru Guvern.

Intrebat de fuziunile dintre bancile de economii din Spania, directorul general al Fondului Monetar International a afirmat: 'Ceea ce face Spania este absolut normal, este o consolidare naturala a sectorului bancar'.

Banca Spaniei a cerut fuziunea asa-numitelor 'cajas', banci regionale care au majorat mai mult de cinci ori acordarea creditelor in timpul celor zece ani de boom imobiliar in Spania si care reprezinta aproximativ jumatate din imprumuturile acordate in tara.

Ministrul spaniol de Finante, Elena Salgado, a afirmat ca in urmatoarele saptamani vor fuziona mai multe banci de economii, si a cerut guvernelor regionale, care numesc directorii in multe banci de economii regionale, sa nu intarzie tranzactiile din motive politice.

Fitch a revizuit in scadere ratingul 'AAA' acordat Spaniei, dupa ce tara a adoptat masuri de austeritate, demonstrand dificultatea de a gestiona criza datoriilor in zona euro prin reduceri bugetare care afecteaza cresterea economica. Vineri, agentia de evaluare financiara a redus cu o treapta, la 'AA plus' ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, cu perspectiva stabila. Din 2003, Spania a beneficiat de ratingul de top 'AAA' de la Fitch.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: