Germania profita inca o data de criza Greciei

Data publicarii: 04-06-2010 | International

Dupa ce statul grec a primit 110 miliarde de euro de la nemti, acum, la nivel micro, fostul monopol national OTE vrea sa se imprumute de la Deutsche Telekom. Avand in vedere capacitatea slaba a companiei de a genera numerar, OTE ar putea fi constransa sa accepte rolul de frate mai mare al grupului german Deutsche Telekom.

Hellenic Telecommunications Organization (OTE), fostul monopol de national elen in domeniul telefoniei, vrea sa propuna actionarilor sa accepte contractarea unui imprumut de la Deutsche Telekom, potrivit Bloomberg.

In contextul unei capacitati slabe de generare de numerar si a unor cheltuieli raportate la venituri mai mari decat in alte state, grecii ar putea fi constransi sa accepte sprijinul Deursche Telekom, care a cumparat, in 2008 si 2009, 30% din actiunile companiei elene.

Guvernul de la Atena nu vrea sa vanda

Rene Obermann, directorul general al Deutsche Telekom, a declarat inca din martie ca grupul este pregatit sa negocieze cu statul elen cumpararea unui pachet de 10% din actiunile OTE, proprietarul Cosmote, Romtelecom si Germanos.

Sindicatele OTE au protestat insa si anul trecut fata de planurile grupului german de a-si mari detinerea in cadrul companiei elene. Guvernul Papandreou considera ca vanzarea actiunilor OTE nu este oportuna in prezent. Iar asta pentru ca un pachet de 10% a ajuns sa valoreze numai 332 de milioane de euro la cotatiile actuale de pe piata.

In urma cu un an, statul ar fi incasat pentru 5% din actiuni jumatate din aceasta suma. Titlurile OTE s-au depreciat saptamana trecuta la cel mai scazut nivel din 1996, cand a avut loc listarea companiei la bursa.

"Deutsche incearca sa-si stranga incet-incet pumnul in jurul OTE, iar acum, odata cu criza, grupul german isi poate asuma rolul de frate mai mare", apreciaza Jankees Ruizeveld, senior credit analyst la Robeco Asset Management din Rotterdam, potrivit Bloomberg.

Deutsche Telekom a achizitionat titluri OTE pentru a-si asigura accesul la pietele care au inca cresteri puternice, precum Romania, Bulgaria sau Albania. Odata cu preluarea pachetului majoritar de catre Deutsche Telekom, guvernul elen si-a redus participatia de la 28% la 20%, pastrand insa dreptul de veto asupra unor decizii corporative importante, precum cea privind numirea directorului general.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: