Doua Romanii. Una consuma, alta plateste

Data publicarii: 17-06-2010 | Economie

Jumatate din judetele Roma-niei primesc de la bugetul de stat, pentru nevoile locale, mai multi bani decat reusesc sa incaseze din impozitele principale. Cei mai multi bani ii inghit judetele Vaslui, Olt, Suceava, Botosani si Bacau.Doar 20 de judete au avut contributii nete la bugetul de stat in 2009, arata date ale Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Contributiile au in vedere sumele colectate din impozitul pe profit, pe venit, accize, TVA si taxe vamale. Potrivit datelor celor doua institutii, cele mai mari contributii la buget au venit, in ordine, de la sectorul 1 al Capitalei, cu 4,83 miliarde lei, judetul Ilfov, cu 3,56 miliarde lei, Constanta, cu 3,22 miliarde lei, sectorul 6, cu 2 miliarde lei, judetul Cluj, cu 1,91 miliarde lei, sectorul 2, cu 1,88 miliarde lei, Timis, cu 1,81 miliarde lei.

Urmeaza  Prahova, cu 1,77 miliarde lei, sectorul 3, cu 1,7 miliarde lei si sectorul 5, cu 1,45 miliarde lei. In zona de jos a clasamentului se gasesc judetele  Calarasi, cu 175,49 milioane lei, Tulcea, cu 211,49 milioane lei si Mehedinti, cu 222,8 milioane lei. Clasamentul exclude marii contribuabili din tara, care au adus bugetului jumatate din sumele colectate la acesta din impozitele mentionate, respectiv 44,79 miliarde lei din 88,67 miliarde lei. Varsamintele acestora sunt socotite la Trezoreria Municipiului Bucuresti, separata de bilanturile sectoarelor Capitalei.


Cine a dat, cine a primit

Potrivit prevederilor Legii Finantelor Publice Locale,  sumele mentionate mai sus sunt si pe baza lor se formeaza bugetul, dupa care, prin Legea bugetului de stat, o cota defalcata din acestea se intoarce partial la judete si localitati ale acestora. Cotele defalcate sunt destinate finantarii activitatilor si cheltuielilor institutiilor descentralizate, precum si pentru echilibrarea bugetelor locale.

Cota defalcata care revine judetelor depinde in proportie de trei sferturi de numarul de locuitori al judetului si de impozitul mediu pe venit colectat in judetul in cauza ( cota creste cu numarul de locuitori si este invers porportionala cu impozitul pe venit mediu colectat in judet). In proportie de un sfert conteaza la calculul cotei defalcate suprafata judetului respectiv.

Aplicarea formulei in practica schimba total datele problemei si face ca nici jumatate din judete si sectoarele Capitalei sa fie contribuabili neti la buget. La capitolul contributori neti, primele locuri sunt detinute de sectorul 1 al Capitalei, cu 3,78 miliarde lei, judetul Ilov, cu 3.08 miliarde lei, judetul Constanta, cu 2,28 miliarde lei, sectorul 6, cu 1,49 miliarde lei si sectorul 2, cu 1,19 miliarde lei, acestia fiind singurii contributori cu sume mai mari de un miliard de lei.

Integral in Romania Libera