Viitura valutara nu a spart digul

Data publicarii: 05-07-2010 | Finante-Banci

Respingerea de catre Curtea Constitutionala a legii privind reducerea cu 15% a pensiilor si majorarea intempestiva a taxei pe valoarea adaugata au fost prost primite de piata. Panica generata la inceputul saptamanii trecute pare totusi a fi exagerata in conditiile in care climatul extern ramane unul pozitiv, in care investitorii inca nu manifesta o aversiune ridicata la risc.

In plus, aprobarea de catre Fondul Monetar International, in cursul zilei de vineri, a transelor 5 si 6, arata ca Romania pastreaza inca in fata finantatorilor credibilitatea ca va reusi sa struneasca derapajul bugetar. Exagerarea din piata valutara din primele zile ale saptamanii precedente, cand cursul s-a apropiat de pragul psihologic de 4,4 lei pentru un euro, pare a fi fost amendata, cel putin temporar, de jucatorii care anterior acumulasera pozitii lungi pe euro. Coborarea cotatiei euro/leu sub nivelul de 4,3 lei pentru un euro in cursul zilei de vineri, departe de maximul atins conjunctural in ultimele zile din iunie, sugereaza ca s-au facut marcari importante de profit. Panica antrenata de media in randul populatiei si micilor agenti economici pare a fi reprezentat o oportunitate excelenta pentru distributie.

Chiar si in aceste conditii, trendul general multianual descendent al monedei nationale ramane intact, cu atat mai mult cu cat situatia macroeconomica nu este deloc incurajatoare, iar problema deficitului bugetar nu a gasit un raspuns definitiv. BNR pare a fi lansat un avertisment catre factorii guvernamentali, dar si catre mediul economic asupra faptului ca nu va fi dispusa sa apere leul cu orice pret si dincolo de niveluri de unde este nesustenabil, dar si asupra pericolului unui derapaj inflationist.

Cu toate acestea, moneda nationala pare a se fi intors in banda pe care si-a propus-o BNR. O privire pe graficul saptamanal al perechii valutare euro/leu ne arata ca, deocamdata, din punct de vedere tehnic, nimic nu s-a intamplat, iar spargerea maximelor a fost una falsa.

Isteria stimulata de media la inceputul saptamanii trecute privind "prabusirea leului" nu a fost confirmata de evolutiile din piata valutara de joi si vineri. Mai mult decat atat, sentimentul negativ care i-a impins pe romani catre casele de schimb valutar sa isi schimbe leii, pare a fi fost o oportunitate excelenta de distributie pentru cei care au acumulat euro la inceputul anului. Structura lumanarii aferente saptamanii trecute sugereaza acest fapt, umbra superioara lunga si inchiderea in partea de jos a acesteia indicand o presiune importanta la vanzare specifica marcarilor de profit.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: