Decizia BCE referitoare la salariile bancherilor starneste controverse in Uniune

Data publicarii: 07-07-2010 | Finante-Banci

Proiectul de lege in care se stipuleaza reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, inclusiv pe cele ale angajatilor BNR, criticat de oficialii BCE prin nota publicata la inceputul lunii, ar putea starni un val de controverse in intregul sistem bancar european, informeaza Financial Times.

Banca Centrala Europeana (BCE) a criticat, alaturi de legea privind angajatii bancii centrale a Romaniei, si proiectul de lege din Ungaria, care prevede reducerea salariului guvernatorului bancii centrale, ca parte a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar al tarii.

In Ungaria, ministrii noului guvern au initait un proiect de lege care ar reduce salariul guvernatorului bancii centrale a tarii, Andras Simor cu 75%, la aproximativ 2 milioane de forinti (8.550 dolari) pe luna. Decizia a venit in contextul in care oficialii partidului Fidesz, venit la guvernare in luna aprilie, au cerut demisia guvernatorului, pe fondul unor acuzatii legate de investitii din trecut in fonduri offshore. Acesta si-a anuntat intentia de a-si pastra functia in cadrul bancii centrale a Ungariei pana la finalul termenului, iar analistii FT sustin ca este de asteptat ca BCE sa-l sustina.

In cazul Romaniei, legea prevede, printre reducerile salariale pentru diferite categorii de angajati publici, si diminuarea cu 25% a salariilor personalului BNR si transferul la bugetul de stat a sumelor reprezentand aceasta diminuare.

BCE nu s-a pronuntat impotriva ideii generale de reduceri voluntare prin taierea salariilor angajatilor organismelor de reglementare pentru iesirea din impas a tarilor grav afectate de criza europeana a datoriilor si nu a obiectat in cazul reducerilor voluntare de salariu, cerute in ultimii ani de guvernatorii bancii centrale irlandeze, adauga jurnalistii de la FT.

Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King a anuntat ca nu doreste sa primeasca mariri de salariu in perioada 2010-2011 si chiar a refuzat majorarea venita odata cu realegerea sa in functie din 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: