Razboiul dobanzii dintre Finante si banci. Cine castiga?

Data publicarii: 16-07-2010 | Finante-Banci

Statul are nevoie de noua miliarde de euro. O parte din bani trebuie obtinuti de pe piata interna, dar dobanzile sunt prea mari. Intre Finante si banci se poarta in acest moment o confruntare surda, a carei miza este randamentul la care se reuseste finantarea si refinantarea deficitului public.

Nevoia de lichiditati a statului, dar si prognozele pesimiste privind revenirea economiei, determina bancile comerciale sa ridice stacheta la randamentele titlurilor de stat, principalul instrument de finantare si refinantare a deficitului bugetar.

Dobanzile oferite la imprumuturile cu scadenta de peste un an au sarit de 7,5%, in conditiile in care dobanda-cheie a fost mentinuta la 6,25%. Acesta este si unul dintre argumentele folosite de reprezentantii Finantelor in negocierea cu institutiile de credit. Bancile, insa, nu par sa accepte prea usor acest rationament.

Ofertele institutiilor de credit au inceput sa fie respinse din sase mai, cand statul intentiona sa imprumute 900 de milioane de lei, printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la cinci ani. De atunci, alte cinci licitatii s-au incheiat cu rezultat nul, Finantele refuzand in totalitate oferta bancilor.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: