Bancile spaniole au trecut testele de stres datorita unui truc contabil

Data publicarii: 23-07-2010 | Finante-Banci

Casele de economii spaniole au trecut testele de stres la care participa principalele institutii de credit din UE, in conditiile in care banca centrala le-a permis sa contabilizeze drept capital propriu fonduri primite printr-un program destinat sprijinirii sistemului bancar, scrie Mediafax.

In Spania, opt banci si 19 case de economii au participat la testele de rezistenta, ale caror rezultate vor fi publicate azi, potrivit publicatiei El Economista, citata de AFP. "Este de asteptat ca nicio casa sa nu fi picat testele, datorita injectiilor de capital primite din Fondul spaniol pentru restructurare bancara (FROB)", titreaza publicatia, care citeaza surse apropiate situatiei.

Fondul de ajutor pentru restructurare bancara a fost infiintat in iunie 2009 si a alimentat, pana in prezent, cu aproape 10,2 miliarde de euro casele de economii regionale, afectate de prabusirea pietei imobiliare. Programul se bazeaza pe fonduri mixte, de la bugetul de stat si de la institutiile financiare.

"Banca Spaniei a autorizat ca ajutoarele sa fie contabilizate drept capital din prima categorie", noteaza El Economista, care adauga ca acest truc a imbunatatit solvabilitatea companiilor.
Ajutoarele sunt, insa, doar imprumuturi pe care casele de economii vor trebui sa le ramburseze, precizeaza publicatia.

Testele de stres efectuate la nivelul UE evalueaza capacitatea celor mai mari 91 de banci europene de a rezista la o inrautatire a conditiilor economice si la un eventual declin al valorii portofoliilor de instrumente financiare emise de state.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: