INS: 66% din intreprinderile romanesti au fost non-inovative in perioada 2006-2008

Data publicarii: 28-07-2010 | Economie

Rezultatele cercetarii statistice de inovare pentru perioada 2006-2008 arata ca 33,3% din randul intreprinderilor romanesti au fost intreprinderi inovative, cu inovari tehnologice sau non-tehnologice, in timp ce 66,7% au fost intreprinderi non-inovative, a transmis miercuri INS.

Astfel. potrivit Institutului National de Statistica (INS), in perioada 2006-2008, din sfera de cuprindere a cercetarii statistice, 19,7% intreprinderi au fost inovatori tehnologici, introducand produse si procese noi sau semnificativ imbunatatite, iar 13,6% au fost inovatori non-tehnologici, implementand  metode noi in practicile de afaceri ale intreprinderilor, in organizarea locului de munca, in relatiile externe sau metode noi de marketing.

Cele doua categorii de inovatori formeaza intreprinderile inovative, a caror pondere in totalul intreprinderilor analizate a fost de 33,3%, numarul intreprinderilor non-inovative reprezentand 66,7%.

Din analiza datelor, rezulta ca un numar de 9.986 intreprinderi au desfasurat activitati inovative, din care 9.827 au fost inovatori de succes, restul fiind intreprinderi cu inovari nefinalizate si/sau abandonate.

Din randul inovatorilor tehnologici, 2,4% au avut produse noi inovative, iar 6,6% au implementat  procese noi, in timp ce 10,3% din intreprinderi au implementat ambele tipuri de inovari, respectiv produse si procese noi sau semnificativ imbunatatite. Doar 0,5% din intreprinderi au raportat inovari nefinalizate sau abandonate.

Datele INS arata ca ponderea inovatorilor este proportionala cu marimea intreprinderii. Astfel, mai mult de jumatate, adica 58,9% din numarul intreprinderilor mari, sunt intreprinderi inovative, 40,8% sunt intreprinderi mijlocii si 29,8% sunt intreprinderi mici.

Pe activitati economice, inovatorii de produse cu ponderea cea mai mare sunt cei din domeniul informatiilor si comunicatiilor, cu o pondere de 5,7%, in timp ce inovatorii de procese cu ponderea cea mai mare sunt cei din domeniul productiei si furnizarii energiei electrice, termice, gaze si aer conditionat. Pentru inovatorii de produse si procese se evidentiaza domeniul informatiilor si comunicatiilor, cu o pondere de 12,7%.

Potrivit INS, numarul intreprinderilor cu inovari organizationale (3955) este mai mare decat cel al intreprinderilor cu inovari de marketing (3048). Ponderea inovatorilor non-tehnologici este mai mare in servicii (21,2%) decat in industrie (20,5%). Inovarile organizationale apar mai frecvent la intreprinderile mari (32,9%) fata de intreprinderi mici si mijlocii (12,3%). Aceeasi tendinta se manifesta si la inovarile de marketing (24,9% intreprinderi mari comparativ cu 9,5% intreprinderi mici si mijlocii).

Achizitionarea de masini, echipamente si software a reprezentat 84,6% din totalul cheltuielilor de inovare

INS informeaza ca valoarea totala a cheltuielilor alocate pentru inovare in anul 2008 a fost de 10.264,4 milioane lei. Atat in industrie, cat si in servicii, ponderea cea mai mare a cheltuielilor de inovare o detine achizitionarea de masini, echipamente si software. Intreprinderile din domeniul industriei au cheltuit mai mult pentru activitati de cercetare-dezvoltare decat cele din domeniul serviciilor. Ponderea cea mai mica este cea pentru achizitionarea de alte cunostinte externe (licente, brevete, know-how etc.).

Ponderea cifrei de afaceri a produselor noi sau semnificativ imbunatatite in cifra de afaceri totala a intreprinderilor a fost de 14,9%. Intreprinderile cu produse noi pentru firma au avut o pondere de 10,5%, fata de cele cu produse noi pentru piata, cu o pondere de 4,4%. In totalul cifrei de afaceri a produselor, produsele noi pentru piata detin o pondere de 12,5%, produsele noi pentru firma, de 30,0%, iar produsele neschimbate detin o pondere de 57,5%.

Dintre intreprinderile inovative, 9,7% au primit finantare publica pentru activitati inovative de la diferite nivele guvernamentale (autoritati locale sau regionale, agentii centrale guvernamentale sau ministere, Uniunea Europeana).

Intreprinderile mari coopereaza mult mai bine, comparativ cu intreprinderile mici si mijlocii

Datele INS mai arata ca doar 13,8% din totalul intreprinderilor inovative au intelegeri de cooperare pentru realizarea activitatilor de inovare. Intensitatea cooperarii in vederea realizarii inovarii este corelata cu marimea intreprinderii. Intreprinderile din domeniul serviciilor coopereaza mai bine decat cele din domeniul industriei. Principalii parteneri de cooperare ai intreprinderilor inovative au fost furnizorii (10,5%) si clientii sau cumparatorii (8,2%). Cooperarea intreprinderilor inovative cu universitatile a fost de numai 5,1%. Dupa locatia geografica, cooperarea la nivel national este de 12,9%, la nivel european de7,6%, cu Statele Unite ale Americii - 1,4%, cu China si India - 0,8% si  cu alte tari - 0,6%.

Intreprinderile inovative mari sunt mai constiente de importanta utilizarii metodelor de protectie a  drepturilor de  proprietate intelectuala

Totodata, dintre intreprinderile inovative, 11,8% au formulat cereri de inregistrare de marca si numai 4,3% din cele non-inovative, in timp ce 5,2% din intreprinderile inovative au solicitat un brevet si numai 1,3% din cele non-inovative. Ponderea intreprinderilor mari ce solicita metode de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala a fost de 20,7% pentru inregistrarea unei marci, 11,2% pentru inregistrarea unui desen industrial, 8,0% pentru aplicarea unui brevet si 3,5% pentru copyright. Ponderea intreprinderilor mici si mijlocii care solicita metode de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala este mai mica decat cea a intreprinderilor mari.

Mai multe activitati inovative in macroregiunea doi

Potrivit datelor INS, la nivel regional, in perioada 2006-2008, ponderea cea mai mare a intreprinderilor inovative a fost detinuta de macroregiunea 2 - 45,9%, ce include regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est. Macroregiunea 3, formata din regiunea Bucuresti-Ilfov si regiunea Sud-Muntenia, se situeaza pe locul 2 in ierarhia macroregiunilor inovative, cu o pondere de 34,2%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: