Capitala-metropola: ce ar castiga bucurestenii?

Data publicarii: 29-07-2010 | Actualitate

O transformare atat de radicala ar putea face ca Bucurestiul sa concureze capitalele din regiune, cu conditia ca ingerintele politice sa nu se faca simtite, cred unii experti.

Bucurestiul si alte 62 de comune din judetul Ilfov ar putea forma o singura zona metropolitana, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PDL Vasile Gherasim. Astfel, aceasta zona ar urma sa fie condusa de primarul general impreuna cu un consiliu de administratie al zonei metropolitane, format din maximum o suta de persoane.

Inca o functie de conducere ar reveni unui guvernator, cu rang de secretar de stat, numit de premier, care va detine presedintia Consiliului de dezvoltare regionala al regiunii Bucuresti-Ilfov si care va coordona si monitoriza utilizarea fondurilor nerambursabile acordate de UE si statele membre institutiilor publice care apartin zonei metropolitane. Dupa model occidental, politia si metroul ar trece in subordinea directa a primariei metropolitane, la fel si administrarea parcurilor.

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), crede ca proiectul de lege "creeaza premisele ca lucrurile sa mearga mai bine in Capitala", iar "dupa 50 de ani de la ultimele cartiere «taiate» in Bucuresti - cum ar fi Titan sau Berceni -, ar permite demararea unor proiecte pe bani publici sau privati pentru construirea unor cartiere unitare, si nu a unui talmes-balmes ca pana acum".

Un alt avantaj al crearii zonei metropolitane l-ar reprezenta, in opinia specialistului consultat de RL, "unificarea planurilor de taxare". E vorba de cazurile in care proprietarii de vile situate in comunele din afara Bucurestiului platesc taxe mai mici, aferente unui sat, dar ei muncesc in Capitala. Or, sustine Adrian Moraru, in cazul in care s-ar infiinta zona metropolitana, astfel de diferente ar disparea.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: