Statul arunca momeala taxei pe banci

Data publicarii: 30-07-2010 | Finante-Banci

Normele de aplicare a Codului Fiscal lasa de inteles ca statul ar putea forta bancile si firmele de leasing sa plateasca impozit pe dobanzile la credite.

Noul Cod Fiscal ar putea introduce impozitul de 16% pe dobanzile incasate de banci si firmele de leasing. Desi vag si interpretabil unul dintre paragrafele din normele de aplicare sugereaza acest lucru. "Cota de 16% se aplica si altor venituri de natura dobanzilor cum ar fi : dobanzile in cazul contractelor de leasing financiar, dobanzile la creditele intragrup, precum si dobanzile aferente depozitelor colaterale, conturilor escrow...", arata articolul 91, modificat.

Confuzie totala

Desi ar fi trebuit sa raspunda la toate intrebarile privind felul in care va actiona noul Cod Fiscal, normele de aplicare ridica, iata, alte semne de intrebare. "Eu zic sa nu ne dam cu parerea pana cand nu vor fi publicate normele in Monitorul Oficial. Mai mult ca sigur unele prevederi vor fi modificate, altele chiar eliminate", crede Dan Schwartz, managing partner la Scot&Company.

In aceeasi ordine de idei, avocatul Gabriel Biris apreciaza ca paragraful citat mai sus este o aberatie. "Nu cred ca asta inseamna introducerea unui impozit platibil de banci. Nu ar trebui sa insemne asta. De fapt, nu stiu. Este o aberatie, o eroare", spune Biris. Aceeasi opinie o sustine si Schwartz. "Cel mai probabil ei au vrut sa se refere la persoanele fizice nu la persoane juridice.

Pe de alta parte, persoanele fizice, nu pot defsasura activitati de leasing, nu pot cel putin legal. Poate este vorba despre inchiriere. Nu este clar. Este intr-adevar absurd", crede specialistul in fiscalitate. Reprezentantii firmelor de leasing nu au auzit de acesta modificare, in timp ce Finantele se abtin de la comentarii. "Haideti mai bine sa discutam dupa ce legea va fi adoptata in Guvern. Intra luni. Actul este inca in discutie publica si, fara sa spun ca este obligatoriu, probabil va fi modificat. Nu vrem ca presa sa ia drept certitudini niste prevederi care ar putea fi eliminate", ne-a declarat Viorica Rosca, consilier de presa la Ministerul Finantelor Publice.

Integral in Romania Libera