De ce salariile din administratie au scazut doar cu 15%

Data publicarii: 07-09-2010 | Actualitate
Primele date statistice de dupa reducerea cu 25% a salariilor la stat arata ca taierile s-au facut aproape integral la profesori si la medici si doar pe jumatate in administratie.

Salariul mediu net in administratie publica si aparare a scazut in iulie cu 14,4% fata de luna anterioara, desi legislatia prevedea o reducere cu 25%, potrivit datelor INS. In domeniul sanatatii, veniturile au scazut cu 19,8% pana la 1.041 de lei net, iar in educatie reducerea a fost de 22,6%, pana la 1.133 de lei. Potrivit explicatiilor INS, castigul salarial mediu net a scazut intr-o proportie mai mica de 25% in cazul posturilor salarizate la nivelul salariului minim brut pe tara sau doar cu putin mai mare decat acesta, deoarece, prin aplicarea unei reduceri de 25%, ar fi rezultat o valoare a salariului brut de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara. De asemenea, o scadere mai mica in unele cazuri s-a datorat acordarii in luna iulie a unor drepturi salariale pentru perioadele anterioare, cu preponderenta, in administratia publica, precum si a celor restante, cuvenite in special salariatilor din domeniul asistentei sociale.

Castigul salarial mediu net a fost in iulie de 1.355 lei, in scadere cu 4,7% (67 lei) fata de iunie si cu 2,5% comparativ cu aceeasi luna din 2009, potrivit datelor INS. Acesta corespunde unui castig salarial mediu nominal brut de 1.868 lei, cu 4,3% mai mic fata de luna precedenta. Indicele castigului salarial real pentru iulie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 92,9%. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 114,9%, cu 8,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iunie 2010. In majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, urmare aplicarii legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar si a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna iulie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta).

 

Integral in RomaniaLibera.ro