Standard&Poor's a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei
Data publicarii: 05-09-2006
"Aderarea la Uniunea Europeana, care va avea loc, foarte probabil, la 1 ianuarie 2007, va sustine ratingurile acordate, prin consolidarea reformelor si prin furnizarea unui cadru pentru noi cresteri economice si modernizare institutionala", a declarat analistul S&P Remz Salters.
"Sustinuta inainte de toate de dinamica investitiilor, ne asteptam la o tendinta de crestere a produsului inten brut cu 5%-5,5% pe termen mediu, care va sustine cresterea veniturilor, pentru a le urca pana la un nivel de peste 9.000 dolari pe cap de locuitor, pana in anul 2010", a adaugat analistul S&P..
Potrivit agentiei de rating, chiar daca vor exista intarzieri in absorbtia fondurilor structurale, aderarea la UE va determina un avant al cheltuielilor incepand din 2007. Ca urmare, deficitul fiscal ar putea urca in anul urmator pana la 2%-3% din PIB, de la deficitul de 0,8% din PIB atins in anul 2005, ceea ce va duce la o marire moderata a datoriei publice pe termen mediu. Totusi, noteaza S&P, datoria sectorului public a reprezentat numai 20%din PIB in 2005, comparativ cu nivelul mediu de 45% din PIB, caracteristic tarilor cu rating similar, "BBB". In actualul deceniu, datoria publica nu va depasi 25% din PIB, estimeaza S&P.
S&P mai estimeaza ca deficitului de cont curent ar putea atinge 10% din PIB in 2006 si nu se asteapta la o temperare semnificativa a acestuia in restul deceniului, crescand astfel expunerea tarii la riscuri de refinantare, in cazul in care fluxurile straine de capital isi schimba cursul si parasesc tara.
Investitiile straine directe vor reduce datoria externa in viitorul apropiat, mai estimeaza agentia de rating.
S&P mentioneaza ca deteriorarea contului curent a mers mana in mana cu explozia cererii interne si cresterea creditarii. Intre aniii 2002-2005, creditarea a crescut, in medie, cu 51% pe an, peste media de 12%, specifica tarilor care au ratingul de "BBB".
Chiar daca aceasta crestere este compatibila cu nivelele foarte scazute de intermediere financiara din Romania, S&P considera ca este nevoie de o monitorizare foarte atenta a fenomenului.
Standard&Poor's considera ca nu este previzibila o amanare cu un an a aderarii Romaniei la UE, desi, potrivit tratatului de aderare, integrarea Romaniei ar putea avea loc in 2008, in loc de 2007. Chiar daca s-ar intampla, nu ar afecta ratingurile tarii, adauga Salters.
"Ne asteptam ca autoritatile sa ia masurile necesare pentru a atenua efectele deficitului de cont curent si ale expansiunii creditarii, fara a pune o povara suplimentara pe politica monetara. Esecul in a controla efectiv vulnerabilitatile provocate de dezechilibre externe persistente, ar putea cobori perspectiva la nivelul stabil ", a declarat Salters.
Agentia internationala Fitch a ridicat, in urma cu o saptamana, simultan, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la A minus, de la BBB+, pe baza performantelor ridicate ale economiei.
Moody's a imbunatatit in luna martie ratingul Romaniei pentru datorii in valuta de la „Ba3” la „Ba1”, cu perspectiva pozitiva. Pe sapte iunie Moody's a anuntat ca a plasat sub revizuire calificativele acordate Romaniei, ca urmare a scaderii gradului de indatorare a Romaniei si a imbunatatirii profilului de creditare, in septembrie urmand a fi luata o decizie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri