Spania sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Data publicarii: 20-10-2010 | Politica
Spania sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen, pentru ca apreciaza progresele tehnice facute in acest sens, a declarat marti la Madrid ministrul spaniol al afacerilor externe, Miguel Angel Moratinos, la finalul intrevederii avute cu omologul sau roman, Teodor Baconschi.

Dupa ce au semnat acordul bilateral de colaborare cu privire la functionarea Institutului Cervantes din Bucuresti si Institutul Cultural Roman din Madrid, cei doi ministri au apreciat la unison pozitiile comune in privinta mentinerii Politicii Agricole Comune (PAC), dar si aspectele regionale din politica europeana de coeziune si cea de extindere, si au anuntat semnarea, la inceputul anului viitor, a parteneriatului strategic dintre cele doua tari, odata cu vizita premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero la Bucuresti.

Ministrul Moratinos a insistat asupra relatiilor excelente dintre Romania si Spania, potentate si de prezenta importanta a cetatenilor romani care muncesc si contribuie la dezvoltarea sociala si economica a Spaniei. 'Comunitatea romaneasca din Spania, aproximativ 800.000 de persoane, are parte de recunoasterea tuturor cetatenilor spanioli', a precizat el.

La randul sau, ministrul roman Teodor Baconschi a apreciat cum 'comunitatea romaneasca din Spania a fost atat de bine primita aici gratie intelepciunii si generozitatii autoritatilor spaniole' si a anuntat inceputul unei etape istorice intre Romania si Spania, odata cu semnarea parteneriatului strategic mentionat.

'Am verificat, in relatia noastra cu alti piloni ai gintii latine - Franta - ca parteneriatele strategice permit o cooperare consolidata in toate domeniile. Urmeaza investitiile reciproce si legaturile umane dintre cele doua societati', a precizat seful diplomatiei romane.

In urma acordului semnat marti la Madrid, privind functionarea centrelor culturale, care face parte din parteneriatul strategic dintre cele doua tari, se pune capat situatiei de provizorat ale acestor institutii de cultura si se stabileste statutul juridic specific, precum si tipul de activitate ce poate fi desfasurat de acestea. Este vorba, mai precis, de un instrument de cooperare culturala care cauta sa usureze nu numai raspandirea limbilor spaniole si romana, ci si a culturilor celor doua tari.

 

sursa: Agerpres