Adevaruri dureroase despre salariile romanilor

Data publicarii: 26-10-2010 | Actualitate
Romanii iSi doresc "salarii decente", "lefuri normale", "venituri ca in UE". Cine stabileSte, insa, care este nivelul de normalitate sau de decenta al unui salariu?

SindicaliStii cred ca veniturile angajatilor autohtoni trebuie sa se raporteze la mediul european in care evolueaza economia noastra.

"Am cerut ca la intrarea in UE salariul minim sa fie de 330 de euro, adica circa 1.100 de lei la acea data, urmand ca, treptat, acesta sa creasca astfel incat sa ne apropiem  de media europeana", spune Ovidiu Jurca, vicepreSedinte al Blocului National Sindical (BNS). El crede ca, in acest mod, impactul creSterilor de preturi provocate de aderare (la combustibili, energie, alcool, tutun etc.) ar fi fost mai uSor de suportat.

"Dar nici guvernantii, nici patronatele nu au vrut sa ia in seama propunerile noastre. Consideram ca nu am exagerat, am tinut seama in propunerea noastra de nivelul de productivitate Si de competenta al angajatilor", afirma liderul BNS. Jurca este nemultumit Si de faptul ca autoritatile Si oamenii de afaceri nu au pus in practica, inca, nicio intelegere mai veche cu sindicatele, potrivit careia ponderea salariului minim in cel mediu ar trebui sa creasca treptat, pentru a ajunge la circa 45% in patru-cinci ani.

 

integral in: capital.ro