ING: Noile tinte de inflatie stabililte de BNR sunt mult prea ambitioase

Data publicarii: 04-11-2010 | Finante-Banci
Analistii ING sustin ca tintele de inflatie pentru 2012 si urmatorii ani sunt prea ambitioase, acestea fiind stabilite numai pentru a transmite un mesaj pozitiv, insa in realitatea nu se poate face ceva semnificativ pentru atingerea lor, se arata intr-un raport al bancii.

"Inovatia pe care a adus-o aceasta sedinta de politica monetara (din 2 noiembrie - n.r.) este introducerea tintelor de inflatie pentru 2012: 3% plus/minus un punct procentual si pentru 2013 si urmatorii ani: 2,5% plus/minus un punct procentual. Stabilirea unor tinte atat de ambitioase ar sugera ca vor urma actiuni pe masura (rate de dobanda de politica monetara mult mai ridicate?), insa in opinia noastra acestea au fost alese numai pentru a transmite un mesaj pozitiv, iar in realitate nu se poate/s-a putut face ceva semnificativ pentru atingerea unor asemenea tinte", se spune in analiza ING Bank.

Analistii bancii subliniaza faptul ca BNR nu are un control ferm aspura inflatiei si ca in ultimii ani a ratat tinta de inflatie. Stabilirea unor tine ambitioase pe care ulterior ar fi posibil sa le rateze ar putea face mai mult rau in conditiile in care BNR se confrunta cu o scadere a credibilitatii.

"Noile tinte par sub-optimale deoarece atingerea acestora ar necesita o politica monetara foarte restrictiva avand in vedere ca BNR nu are un control ferm asupra inflatiei - CORE3 reprezinta aproximativ 60% din cosul de consum si chiar si acest index cuprinde bunuri alimentare in proportie de 50%. O politica monetara suficient de restrictiva ar dauna activitatii economie, iar una insuficent de restrictiva ar putea duce la ratarea mai multor tinte. Credibilitatea bancii centrale este probabil scazuta avand in vedere ca aceasta a atins o singura data tinta de inflatie (2006) de cand a fost introdus regimul actual de politica monetar (august 2005), iar stabilirea unor tinte imposibil de atins poate face mai mult rau decat bine", se mai spune in raport.

Raportul ING Bank arata ca  perspectiva atat de optimista privind evolutia preturilor "pare stranie" in contextul in care Romania mai are de facut ajustari structurale semnificative, iar unele duc la majorari de preturi.

De asemenea, in document se mai spune ca nivelul preturilor pentru multe bunuri importante se situeaza cu mult sub media europeana (benzina, tutun, energie termica, electricitate etc.) si ca impactul productiei agricole asupra preturilor de consum este unul semnficativ.

BNR a decis marti sa pastreze tinta de inflatie la 3% pentru 2012 si sa adopte o tinta stationara de inflatie incepand cu 2013, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: