Se pregateste America de o noua Criza a ipotecilor?

Data publicarii: 22-11-2010 | Finante-Banci

In goana creditarii si a "securitizarii", bancile au ratacit de multe ori actele de ipoteca.

Cele mai mari banci din SUA se tem pentru propria existenta, sub presiunea investigatiilor din Congres si ale procurorilor generali din fiecare stat, dar si a clientilor care au declansat o avalansa de procese in instanta. Motivul: zeci de marturii arata cum acte de ipoteca au fost semnate fara a fi citite, au fost pierdute sau de-a dreptul falsificate dupa frenezia imobiliara care s-a sfarsit in urma cu trei ani. Tot bancile au fost cele care au incurajat, in multe cazuri, declararea falsa a veniturilor. De asemenea, ies la iveala sute de cazuri in care bancile au trecut ilegal la executare silita - uneori, din eroare, chiar si impotriva unor cumparatori care isi cumparasera casele cu banii jos.

La inceputul lunii octombrie, aceasta situatie a dus la un moratoriu defacto asupra executarilor silite si a evacuarilor, impus de majoritatea bancilor mari: Bank of America, JP Morgan, Citi, Wells Fargo, GMAC, Goldman Sachs etc. Dupa o prima selectie, pe baza careia cazurile cu probleme au fost suspendate, executarile au fost reluate. Insa investigatiile au continuat si ar putea scoate la iveala, in continuare, probleme cu portofoliile de ipoteci. Bancherii au incercat sa aplaneze situatia oferind bani pentru constituirea unui fond de despagubire pentru victimele evacuarilor.

Foreclosuregate

Prima incercare de musamalizare a cazului a fost o lege trecuta in unanimitate prin Congres, dar de care nimeni nu stia, care permitea bancilor sa ceara judecarea unei cereri de evacuare in oricare stat. Bancile ar fi putut astfel sa caute statele cu legislatia cea mai favorabila, pentru a depasi astfel cazurile in care nu mai aveau toata documentatia. Dupa ce scandalul a devenit public, legea nu a fost promulgata de presedintele Obama.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: