Codul Muncii se schimba in favoarea patronului. Principalele modificari

Data publicarii: 30-11-2010 | HR/Cariere
Extinderea perioadei de proba si scurtarea perioadei de concediu neintrerupt sunt doar cateva dintre noile reguli de pe piata muncii prevazute in proiectul de modificare a Codului Muncii.

Flexibilizarea pietei muncii  este principalul argument al guvernantilor pentru modificarea actualului Cod al Muncii. De asemenea, patronatele sustin initiativa Guvernului, considerand ca prevederile Codului Muncii si reglementarile privind piata muncii instituie numeroase bariere birocratice, ca sunt favorizante si mult prea protective pentru salariati.

De partea cealalta se afla marile confederatii sindicale care sustin ca actuala forma a legii este una corecta, orice modificare fiind apreciata ca neavenita.

Principalele modificari

Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere

Perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile

Perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite va fi prelungita de la 30 la 60 de zile

Perioada de proba in care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsa, iar contractul de munca poate inceta fara preaviz pe durata sau la sfarsitul acestei perioade, angajatorul avand dreptul sa incadreze, succesiv, mai mult de trei persoane pentru acelasi post in intervalul de proba.

Integral in Romania Libera