BCE mentine dobanda de referinta la 1%

Data publicarii: 03-12-2010 | Finante-Banci
Comitetul de politica monetara al Bancii Centrale Europene a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%, pentru a 19-a luna consecutiv, o decizie asteptata de majoritatea analistilor, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei zonei euro.


De asemenea, analistii se asteapta ca BCE sa mentina masurilor speciale de furnizare de lichiditati introduse in timpul crizei financiare si chiar sa extinda programul de achizitionare de obligatiuni guvernamentale pentru a contracara turbulentele de pe piete, care ameninta moneda euro, chiar si dupa anuntarea planului de asistenta financiara pentru Irlanda.

Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa retraga masurile de sprijin, ce includ rata scazuta a dobanzii si lichiditatile injectate in sistemul financiar, pana cand Irlanda isi restructureaza bancile, a afirmat saptamana trecuta ministrul finlandez de Finante Jyrki Katainen.

In 21 noiembrie, Irlanda a devenit al doilea stat membru al zonei euro care a cerut ajutor financiar deoarece costul salvarii bancilor sale ameninta sa duca la o repetare a crizei datoriilor cu care s-a confruntat Grecia si la destabilizarea monedei euro. Noile turbulente fiscale din zona euro nu au determinat pana acum BCE sa renunte la planul de retragere a masurilor exceptionale adoptate in perioada de varf a crizei financiare.

Sursa: AGERPRES