Harta crizei in Romania

Data publicarii: 07-12-2010 | Economie
Investitiile reduse, salariile sub 1.000 de lei si numarul mare de someri au cronicizat saracia, mai ales in zona Moldovei. Fata de anul trecut, Baraganul si o parte din Oltenia se afla, in 2010, de asemenea, sub cota de avarie, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

O parte din judetele din Moldova, Oltenia si Muntenia au plecat cu acest decalaj inca din perioada comunismului, explica Dan Matei Agathon, secretarul general al organizatiei patronale CONPIROM.

"Sunt monoindustriale, n-au infrastructura si n-au facut niciodata parte din zonele de interes pentru investitori", explica Agathon. Venirea crizei nu a facut decat sa adanceasca saracia. Potrivit analistului economic Ilie Serbanescu, asa se intampla atunci "cand vine viitura puternica": "Cei bogati au cheag si rezista, cei saraci pier. Cele mai multe dintre firmele din aceste zone sarace abia isi duceau traiul. Criza le-a maturat pur si simplu".

Industriile dezvoltate aici foloseau predominant forta de munca slab calificata, adica prost platita. De exemplu, industria confectiilor, afectata printre primele si cu cei mai multi disponibilizati in 2009 - cand consumul a scazut in statele occidentale, romancele au fost trimise acasa ori au primit lefuri micsorate.

Integral in Adevarul

Foto: Adevarul