Criza deschide larg chinezilor portile Europei

Data publicarii: Astazi, 03-01-2011 | Economie



Miliardele promise de Beijing statelor europene aflate in pragul colapsului transforma "bancherul americanilor" in "finantatorul europenilor". Ce castiga China din acest joc?

Multe dintre statele europene ingenuncheate de criza au facut apel la ajutorul Chinei, tara cu cele mai mari rezerve valutare din lume. Vizite dupa vizite Si declaratii de prietenie si sustinere fara precedent au loc intre presedinti si premieri europeni si omologii lor chinezi. Dupa ce, in urma cu doar trei ani, europenii impuneau plafoane fondurilor de investitii chineze detinute de stat, SAFE (State Administration of Foreign Exchange) Si CIC (Chinese Investment Corporation). "Oficialii UE mi-au cerut ca investitiile noastre sa nu depaSeasca 10% din capital" declara plin de sarcasm, in 2009, Seful CIC, Lou Jiwei.  Acum, lucrurile s-au schimbat radical.

PIIGS saluta calul troian Made in China

Denumite generic PIIGS, statele considerate de analiSti a fi cel mai aproape de un posibil colaps economico-financiar (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia Si Spania) au intampinat cu bratele deschise atat pe oficialii chinezi, cat Si investitiile promise de aceStia. Grecia a fost prima tinta a Chinei pe continent. Marea Republica Populara a decis sa faca din aceasta tara greu incercata o poarta de intrare in Europa Centrala Si de Est (ECE) pentru produsele Made in China. 

 

citeste integral: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: