Chinezii au pus ochii pe sistemul bancar european

Data publicarii: 19-01-2011 | International

ICBC, cea mai mare banca din China, vine in Europa pentru a da credite companiilor din propria tara.

Active de peste 1500 miliarde de euro, credite acordate de 750 miliarde si un profit de 5 miliarde de euro in primele noua luni ale anului trecut. Aceasta este cartea de vizita a celei mai mari banci chineze, Industrial and Comercial Bank of China (ICBC) care, printre altele, este si cea mai mare din lume dupa nivelul capitalizarii bursiere. Acest colos financiar a decis sa ia cu asalt Europa si va deschide sucursale in Amsterdam, Bruxelles, Madrid, Milano si Paris. "Oficialii ICBC, cea mai valoroasa banca a lumii, spun ca dezvoltarea din zona Europei este un semn al increderii pe care China o are in viitorul batranului continent si reprezinta un pas catre atingerea scopului final, acela de a deveni o banca de dimensiune globala", anunta Bloomberg.

Vin dupa investitorii chinezi

Scopul declarat al ICBC este acela de se dezvolta cu precadere in zonele unde investitorii chinezi din diverse domenii au cucerit deja pietele. "Suntem cea mai mare banca din China si avem datoria de a urma calea propriilor clienti care se extind din ce in ce mai agresiv in Europa", spune Jiang Jianqing, presedintele gigantului financiar

. Schimburile bilaterale dintre China si tarile membre ale Uniunii Europene au crescut cu 33%, in primele noua luni ale anului trecut, pana la 286, 8 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat, in timp ce investitorii chinezi se arata din ce in ce mai interesati de Europa. Momentul este, de altfel, unul mai mult decat prielnic in contextul in care zona euro se confrunta cu o criza fara precedent. ICBC s-a notificat la Banca Centrala Europeana ca banca universala si de investitii avand posibilitatea de a acorda toata gama de credite, dar si de a atrage depozite atat de firme, cat si de la companii. Cu toate acestea, intr-o faza initiala, banca se va concentra cu precadere pe acordarea de servicii financiare clientilor chinezi, urmand sa adreseze companiilor Europene intr-un viitor apropiat.

Integral in Romania Libera