Bancile riscante ar trebui sa cotizeze mai mult la Fondul de Garantare
Data publicarii: 21-01-2011 | Finante-BanciDatorita plafonului de garantare de 100.000 de euro, bancile isi permit sa tenteze clientii cu dobanzi mari la depozite fara sa fie penalizate de inrautatirea perceptiei de risc.
Bancile cu o pozitie financiara mai riscanta comparativ cu alti jucatori ar trebui sa vina cu contributii mai mari la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), considera Eugen Dijmarescu, directorul general al institutiei.
Comentariul lui Dijmarescu, fost viceguvernator al BNR responsabil printre altele cu stabilitatea financiara, vine in contextul in care pe piata bancara a aparut un adevarat obicei al clientilor de a face "shopping" de dobanzi, in cautarea celor mai mari randamente pentru sumele depuse, indiferent de profilul de risc al bancii.
Toate bancile sunt incluse in schema de garantare, cu un plafon de 100.000 de euro, unificat din 2011 la nivel european. Prin existenta garantiei de stat, clientii nu mai sunt stimulati sa tina cont si de riscul bancii atunci cand fac plasamente.
"Transparenta este cea mai buna pavaza. Nu cred ca daca o banca are un coeficient de risc mai mare decat o alta, contributia ar trebui sa fie proportionala. Dar ar trebui sa fie mai mare. Ar da deponentului incredere ca depozitul sau este asigurat. Personal, nu vad intr-o asemenea abordare un lucru rau", a spus Dijmarescu in cadrul unei intalniri informale cu jurnalistii.
In prezent bancile platesc o contributie anuala la FGDB standard, de 0,3% din valoarea depozitelor asigurate, indiferent de profilul de risc. Desi nu are atributii in sfera supravegherii prudentiale a bancilor - care raman concentrate la BNR - FGDB deruleaza o serie de teste pe baza datelor colectate, pentru a determina gradul de risc al activitatilor bancilor incluse in schema de garantare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri