Premierul Emil Boc a dispus inspectii fiscale generale la companiile petroliere

Data publicarii: 27-01-2011 | Diverse


Premierul Emil Boc a cerut ANAF sa inceapa inspectii fiscale generale la companiile petroliere pentru a constata in ce masura cresterea pretului la carburanti se regasesc in profitul acestor companii si in taxele si impozitele platite statului.

"Solicit ANAF-ului declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile in cauza pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor la combustibili sunt reflectate in profiturile firmelor si implicit in impozite si taxe platite la bugetul de stat", a spus primul-ministru Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. De asemenea, Boc a cerut Consiliul Concurentei sa analizeze in ce masura se justifica suspiciunile de practici monopoliste ce planeaza asupra companiilor petroliere.

Decizia survine dupa ce prim-ministrul a primit de la ANAF raportul preliminar referitor la cresterea pretului la combustibil in cursul anului trecut. "In cursul anului 2010, am avut o crestere de 20% a pretului carburantilor la pompa. S-a spus ca aceasta majorarea a preturilor se datoreaza poverii fiscale pe care statul a pus-o pe umerii Petrom si a celorlalte companii. Din analizele efectuate rezulta clar ca in pretul carburantilor, ponderea taxelor a scazut de la 52,5% in 2009 la 49,8% in 2010, in conditiile in care s-a efectuat si o majorare de TVA", a precizat Boc respingand afirmatiile conform carora statul roman ar fi responsabil pentru cresterea pretului la carburanti.

Conform raportului ANAF, cresterea pretului la pompa pentru carburanti nu este justificata nici din perspectiva evolutiilor cotatiilor la bursa a tonei de benzina. "In anul 2009, pretul cotatiilor a evoluat de la 470 de dolari tona la 850 de dolari, la sfarsitul anului. Cresterea pretului la pompa a fost de numai 50 de bani. In 2010, evolutia cotatiilor a fost de la 850 de dolari la 950 de dolari tona, o crestere de 15%. In aceste conditii, pretul la pompa a crescut cu un leu", a afirmat Boc.

Pe langa raportul ANAF si inspectiile fiscale acestei institutii, premierul mai asteapta si analiza Consiliului Concurentei pentru ca Executivul sa decida care sunt masurile pe care le poate lua in viitor. "Practic, concomitent toate societatile din domeniu au majorat aproximativ cu acelasi procent pretul carburantilor", a constatat Boc.

 

NewsIn