Creditul privat, inghetat de doi ani. Cum sa creasca economia?

Data publicarii: 27-01-2011 | Economie

Bancherii au tinut creditul pentru sectorul privat "inghetat" si anul trecut, iar in lipsa finantarii economia romaneasca a ajuns sa ramana doar alaturi de cea a Greciei in teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiara din 2008.

Creditul pentru sectorul privat a scazut anul trecut cu 3% in termeni reali (eliminand impactul inflatiei), similar cu ce s-a intamplat in 2009. Scenariul ultimilor doi ani difera radical de ritmurile de crestere de pana la 50%, inregistrate in anii de boom ai economiei.
La sfarsitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, fata de aproape 50 mld. euro in decembrie 2008.

Fara bani pentru achi-zi-tii noi consumul intern s-a prabusit, iar companiile ex--portatoare nu au reusit sa antreneze restul economiei dupa ele, in ciuda revenirii cererii pe pietele externe. Desi exporturile au urcat cu 30%, economia a scazut cu aproape 2% anul trecut, potrivit esti-marilor.

Nici macar acum bancherii nu vorbesc insa despre revenirea creditarii pe consum si ar prefera sa finanteze companiile, insa aici proiectele de investitii lipsesc, pentru ca antreprenorii nu vad la orizont cerere pe care sa o serveasca. Cum se poate iesi din acest cerc vicios?

"Sper ca proiectele de infrastructura sa fie lansate si sa inceapa sa absoarba din ce in ce mai multi bani", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala dupa active. La fel ca si anul trecut, el vede potential de crestere a creditarii in zona companiilor. Intr-adevar, in 2010 companiile au reusit sa absoarba mai multi bani de la banci, insa cererea lor a fost concentrata pe imprumuturile in valuta, care sunt in continuare mult mai ieftine. Pe retail situatia a fost similara, cererea fiind sustinuta timid doar de programul "Prima casa" pentru imprumuturile ipotecare. "Clientii s-au uitat tot timpul la dobanzi si in ciuda eforturilor BNR de a descuraja creditarea in valuta, aceasta a reprezentat in fiecare an peste jumatate din finantarile acordate in conditiile in care diferenta de cost a fost intotdeauna semnificativa", spune analistul economic Aurelian Dochia. 

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: