Creditul privat, inghetat de doi ani. Cum sa creasca economia?
Data publicarii: 27-01-2011 | EconomieBancherii au tinut creditul pentru sectorul privat "inghetat" si anul trecut, iar in lipsa finantarii economia romaneasca a ajuns sa ramana doar alaturi de cea a Greciei in teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiara din 2008.
Creditul pentru sectorul privat a scazut anul trecut cu 3% in termeni reali (eliminand impactul inflatiei), similar cu ce s-a intamplat in 2009. Scenariul ultimilor doi ani difera radical de ritmurile de crestere de pana la 50%, inregistrate in anii de boom ai economiei.
La sfarsitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, fata de aproape 50 mld. euro in decembrie 2008.
Fara bani pentru achi-zi-tii noi consumul intern s-a prabusit, iar companiile ex--portatoare nu au reusit sa antreneze restul economiei dupa ele, in ciuda revenirii cererii pe pietele externe. Desi exporturile au urcat cu 30%, economia a scazut cu aproape 2% anul trecut, potrivit esti-marilor.
Nici macar acum bancherii nu vorbesc insa despre revenirea creditarii pe consum si ar prefera sa finanteze companiile, insa aici proiectele de investitii lipsesc, pentru ca antreprenorii nu vad la orizont cerere pe care sa o serveasca. Cum se poate iesi din acest cerc vicios?
"Sper ca proiectele de infrastructura sa fie lansate si sa inceapa sa absoarba din ce in ce mai multi bani", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala dupa active. La fel ca si anul trecut, el vede potential de crestere a creditarii in zona companiilor. Intr-adevar, in 2010 companiile au reusit sa absoarba mai multi bani de la banci, insa cererea lor a fost concentrata pe imprumuturile in valuta, care sunt in continuare mult mai ieftine. Pe retail situatia a fost similara, cererea fiind sustinuta timid doar de programul "Prima casa" pentru imprumuturile ipotecare. "Clientii s-au uitat tot timpul la dobanzi si in ciuda eforturilor BNR de a descuraja creditarea in valuta, aceasta a reprezentat in fiecare an peste jumatate din finantarile acordate in conditiile in care diferenta de cost a fost intotdeauna semnificativa", spune analistul economic Aurelian Dochia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri