Codul Muncii intra in UE, cu noi riscuri pentru angajati

Data publicarii: 12-09-2006
Patronii isi vor putea concedia mult mai usor salariatii care nu se tin de treaba, iar femeile vor avea aceleasi drepturi salariale ca si barbatii, titreaza Evenimentul Zilei. A treia modificare a Codului Muncii aduce lucruri noi in relatiile dintre salariati si angajatori, aparute ca urmare a alinierii legislatiei muncii din Romania la cea din Uniunea Europeana. Printre cele mai importante noutati se numara: posibilitatea patronului de a-si concedia mult mai usor angajatii care nu se tin de treaba, eliminarea discriminarilor salariale pe criterii de sex si norme zilnice mai mici de doua ore pentru cei cu contracte part-time.

Nu-ti faci treaba, ramai somer

La modificarile aduse Codului Muncii au pus umarul si expertii in legislatia muncii din Uniunea Europeana. "Forma actuala contine intru totul recomandarile acestora", a precizat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Referitor la concedierile individuale mai "flexibile", Seitan spune ca trebuie oferita si aceasta noua posibilitate pentru angajator, in cazul in care salariatul vizat nu-si duce la indeplinire sarcinile de serviciu.

"Formalitatile de concediere durau mult prea mult dupa vechea formulare din Codul Muncii, timp in care patronul avea de pierdut si nici nu putea angaja o persoana mai competenta pe postul respectiv",  motiveaza secretarul de stat facilitatea adusa patronilor.

Negocieri la concedierile colective

Daca este vorba de concedieri colective, angajatorul trebuie sa instiineze Inspectoratul si Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortei de Munca cu cel putin 30 de zile inainte de a se intampla efectiv. Aceasta perioada mai poate fi prelungita sau redusa cu maximum 10 zile, la propunerea partilor. "In procentajul de minimum 10% dintre cei concediati vor putea fi cuprinsi si cinci salariati care stabilesc de comun acord cu patronul sa li se desfaca contractul de munca", se mai arata in modificarea legislativa.

De asemenea, se impune existenta unei consultari a salariatilor sau a reprezentantilor lor, chiar din momentul in care angajatorul are intentia de a face concedieri colective. 

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: