Angajatii romani din multinationale, mai profitabili decat vesticii

Data publicarii: 02-02-2011 | HR/Cariere


Angajatii romani din multinationalele locale au generat un profit brut anual mai mare cu aproape 8% fata de cel generat de angajatii din Europa de Vest, arata un studiu realizat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.

Astfel, mediana profitului brut per angajat a fost in 2009 in Romania in multinationale de 5.898 de euro, fata de 5.472 de euro in Europa de Vest, afirma PwC. Mediana inseamna pozitia dintr-un sir crescator care desparte in jumatate acel sir.

Cine sunt head-hunterii care primesc zeci de mii de euro pentru a plasa sefii din multinationale

In anul anterior, profitul brut anual per angajat fusese in Romania de 2.910 euro, dar concedierile au generat o crestere a profitului. Rezultatele sunt neasteptate, avand in vedere ca indicatorul PIB per capita in Germania, de exemplu, este de cinci ori mai mare decat in Romania. O explicatie este profitabilitatea ridicata a multinationalelor pe piata locala si ponderea de doar 9% a cheltuielilor cu remuneratiile in total costuri, fata de 22% in Vest.

"Companiile obtin un profit mai mare de pe urma capitalului uman fata de perioada de dinainte de criza. Rentabilitatea capitalului uman in Romania a crescut cu 20% fata de 2008, deoarece costurile cu forta de munca sunt cu peste 50% mai mici decat media europeana", a spus Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica in cadrul PwC.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 58 de companii dintre care 76% au capital privat strain. Aproape jumatate dintre acestea au cel putin 1.000 de angajati si venituri de peste 100 mil. euro.

Romania are in continuare unul dintre cele mai ieftine costuri cu forta de munca din Europa, chiar daca adesea investitorii straini sunt nemultumiti deoarece cheltuielile aferente unui salariu pot ajunge la circa jumatate din castigul brut incasat de salariat, daca se ia in considerare si impozitul pe venit, pe langa contributiile sociale suportate de angajator.

 

citeste mai mult: zf.ro