Majorarea TVA: intre salvarea bugetului si prelungirea agoniei

Data publicarii: 02-02-2011 | Economie


Cresterea incasarilor din TVA in urma majorarii cotei la 24% a salvat bugetul anul trecut, favorizand incadrarea in deficitul agreat cu FMI, insa a franat consumul, economia ramanand in recesiune.

Temperarea ritmului de crestere a incasarilor din TVA pe final de an arunca o umbra de indoiala cu privire la modul in care majorarea taxei la 24%, care a salvat deficitul bugetar anul trecut, va ajuta bugetul si in 2011, avand in vedere tinta ambitioasa de reducere a deficitului la 4,4% din PIB.

Finantele estimeaza pentru acest an incasari din TVA de aproximativ 43 mld. lei, cu 10% peste sumele colectate anul trecut.

In decembrie, ritmul de crestere a sumelor colectate din TVA a incetinit aproape la jumatate fata de cel din noiembrie, fiind cel mai redus avans inregistrat dupa decizia de crestere a cotei cu cinci puncte procentuale. Sumele colectate din TVA au inregistrat in decembrie un plus de 25% comparativ cu aceeasi luna din 2009, in timp ce in noiembrie cresterea a fost de aproape 45%.

Ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu sustine ca incasarile din TVA au asigurat plata arieratelor si incadrarea in tinta de deficit bugetar la finele lui 2010, sustinand ca FMI si Comisia Europeana au apreciat rezultatele "foarte bune" obtinute de Romania in cadrul acordului stand-by .

"Noi am discutat despre rezultatele prevazute in acordul care se va incheia la sfarsitul lunii martie. Sunt niste rezultate foarte bune, apreciate de FMI si Comisia Europeana. Rezultatele pe TVA sunt bune. Incasarile din TVA ne-au asigurat plata arieratelor si incadrarea in deficitul de 6,5%".

Exista insa si o mare dezamagire a FMI dupa doi ani de acord - ca economia nu a revenit inca pe crestere economica, dupa cum a declarat recent Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Fondului.

FMI a insistat de la inceputul acordului cu Romania pentru masuri de crestere a incasarilor bugetare, insa expertii Fondului au fost in cele din urma de acord ca majorarea unui impozit important in plina recesiune ar fi contraproductiva.

Situatia s-a schimbat insa la jumatatea anului 2010, cand Curtea Constitutionala a blocat masura de reducere a pensiilor, iar autoritatile romane au decis ca majorarea TVA va suplini financiar aceasta masura.

Unii analisti au afirmat ca daca nu s-ar fi majorat TVA existau sanse ca economia sa revina pe crestere.

 

citeste integral: zf.ro