Bancile pastreaza marjele mari la creditele vechi

Data publicarii: 07-02-2011 | Finante-Banci


Bancherii nu anuleaza modificarile contractuale referitoare la dobanzi facute in vara anului trecut in urma implementarii OUG nr. 50, chiar daca noua lege le permite.

Prima forma a OUG nr. 50 a im-pus Si legarea dobanzilor la creditele vechi de indici de re-ferinta transparenti - ROBOR, pentru imprumuturile in lei, Si -EURIBOR, pentru cele in euro. Multe contracte nu prevedeau cum Si cand poate modifica banca dobanda perceputa. Beneficiile  transparentei dobanzilor sunt incontestabile, mai ales in conditiile in care clientii au acuzat bancile ca nu au redus dobanzile in acelaSi pas cu care au scazut Si indicii mentionati, insa pretul a fost consistent: marjele calculate la dobanzile la euro au fost mari in conditiile in care -EURIBOR se afla la un nivel extrem de scazut.

Bancherii au contestat anul trecut aceasta prevedere a OUG nr. 50 argumentand ca este in favoarea clientilor. Acum, legislatia le permite sa anuleze actele aditionale acceptate tacit de clienti. Insa majoritatea bancile prefera sa pastreze marjele mari.

Ultimul termen - 2 martie 2011

"OUG nr. 50, si nu bancile, este cea care le impune clientilor o marja fixa mai mare. Bancile nu au alta optiune. Doar EURIBOR poate fi variabila - prevede OUG nr. 50, in timp ce toate celelalte elemente trebuie incluse in marja fixa, ceea ce este in primul rand incorect", scria preSedintele Raiffeisen, Steven van Gronigen, intr-un comentariu publicat in presa centrala in octombrie 2010. Potrivit lui, costul aferent riscului de tara, cel aferent rezervelor minime obligatorii impuse de BNR, dobanda pentru rezervele facute la BNR sunt de fapt variabile. Cei mai multi bancheri au preferat anul trecut sa nu faca declaratii detaliate pe marginea OUG nr. 50. 

 

continuarea in: capital.ro