BNR a modificat prognoza de inflatie pentru 2011 pana la 3,6%

Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-Banci

Inflatia anuala ar putea scadea sub 7%, iar previziunea Bancii Nationale este o reluare a dezinflatiei incepand cu primul trimestru din acest an. Noua prognoza de inflatie pentru anul 2011 a fost revizuita in sus, pana la 3,6%, potrivit datelor prezentate, luni, intr-o conferinta de presa, de catre Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Conform datelor oficiale ale BNR, initial prognoza privind rata inflatiei pentru 2011 a fost anuntata, in noiembrie 2010, la 3,4%, o tinta de 3% si un interval de incertitudine de +/- 2,1%.

'Am introdus in calcul in aceasta prognoza si presiuni inflationiste in crestere din partea cresterii pretului la materii prime, dar si la produsele alimentare', a explicat Isarescu.

Acesta a subliniat ca petrolul ramane o sursa de presiune inflationista, insa pretul combustibililor ramane tolerabil in raport cu tinta de inflatie.

Petrolul ramane o sursa de presiune inflationista. 'Credem ca va ramane tolerabil pretul petrolului in raport cu tinta noastra de inflatie', a spus Isarescu.

El a adaugat ca exista o probabilitate scazuta de formare a unor presiuni inflationiste pe piata muncii.

'Exista, asadar sanse mari sa ne apropiem de intervalul pe care il tintim, doar sa nu apara presiuni de natura politica sau sociala', a mai spus Guvernatorul BNR. 'Prevedem o revenire incipienta a increderii consumatorilor', a explicat Isarescu.

Referitor la dobanda cheie, acesta a spus ca in contextul socurilor adverse de natura ofertei si al deteriorarii anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, conduita politicii monetare si-a mentinut prudenta.

Potrivit guvernatorului, declinul cererii de produse alimentare plafoneaza asteptarile inflationiste ale productiei de profil si limiteaza transferul cresterii preturilor materiilor prime agricole in preturile de consum comparativ cu episoadele similare anterioare.

Inflatia a evoluat in trimestrul IV din 2010 conform asteptarilor si s-a situat peste intervalul de variatie tintit de Banca Centrala, in mare parte cauzat de crestere TVA, potrivit lui Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu a mai afirmat ca Romania va continua sa aiba deficite pe contul curent, iar pe partea de economisire interna se va situa sub nivelul investitiilor in urmatorii 20-30 de ani. 

Sursa: AGERPRES