FMI: Evolutia creditului pentru persoane fizice in tarile emergente trebuie incurajata

Data publicarii: 13-09-2006
Fondul Monetar InternationalEvolutia rapida a creditului destinat persoanelor fizice in economiile emergente, printre care si Romania, "trebuie incurajata" prin politici prudente, insa nu prezinta pericole pentru stabilitatea financiara, arata, marti, un raport al Fondului Monetar International, informeaza NewsIn. Totusi, subliniaza FMI in raportul "Global Financial Stability Raport", stabilitatea macroeconomica si, implicit, reducerea incertitudinilor privind inflatia, dobanzile si rata de schimb, sunt indispensabile pentru dezvoltarea sanatoasa a tuturor pietelor de credit, inclusiv a imprumuturilor destinate persoanelor fizice.

Pe de alta parte, inflatia scazuta corelata cu majorarea produsului intern brut (PIB) au stimulat cererea pentru credite si o alimenteaza in speranta unor venituri ulterioare mai mari.

Raportul dintre creditul pentru persoane fizice si produsul intern brut este in medie de 18% pentru economiile emergente, dar variaza in cadrul acestora de la 3% la 64%, cu tarile din Asia situate pe primele locuri. La sfarsitul anului 2005, Romania avea credite de retail sub 10% din PIB, doar Rusia avand o rata de penetrare financiara mai scazuta.

Analiza FMI mai noteaza ca majoritatea creditelor ipotecare sunt in valuta, iar cele pentru nevoi personale sunt in moneda nationala. Nivelul imprumuturilor in valuta este sensibil mai ridicat in Romania, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Polonia, conform FMI.

Romania a avut, intre economiile emergente din Europa, in anii 2000-2005, cea mai ridicata rata de crestere anuala a creditului pentru persoane fizice, de aproape 100%. De asemenea, Romania se situa la sfarsitul anului 2005, pe primul loc intre tarile din Europa de Est, in ceea ce priveste proportia a creditelor in valuta in totalul creditelor acordate, cu un nivel de peste 40%.

Potrivit raportului FMI, cresterea rapida a imprumuturilor are un efect direct asupra adancirii deficitului de cont curent, iar Romania este un exemplu pentru aceasta tendinta. Fondul citeaza o analiza conform careia in Romania si Bulgaria un punct procentual in plus in raportul dintre credit si produsul intern brut conduce la o deteriorare a balantei comerciale cuprinsa intre 0,4%-07% din PIB. Expansiunea creditarii poate conduce la o inflatie a activelor, care poate stimula implicit imprumuturile printr-o valoare mai mare a garantiilor, ceea ce poate pune probleme serioase in cazul unui declin al valorii proprietatilor.

Pentru a preveni eventualele crize cauzate de evolutia rapida a creditului, Fondul recomanda aplicarea unor reglementari prudentiale, imbunatatirea cadrului legal, imbunatatirea bazelor de date pentru a se putea monitoriza situatia atat la nivel individual cat si agregat.

Redactia BankNews.ro