Scenariu de cosmar pentru economia mondiala: petrolul, la 220 USD/baril

Data publicarii: 28-02-2011 | Economie

In numai 24 de ore, petrolul marca Brent s-a scumpit cu 10%, cel american cu 13%. Atingerea pragului de 180 $/baril va fi devastatoare pentru economia mondiala, extrem de fragila dupa criza

La scurt timp dupa ce ONU a aprobat instituirea de sanctiuni internationale impotriva Tripoli, un diplomat libian nu a exclus posibilitatea ca regimul tarii sale sa decida suspendarea livrarilor de titei catre pietele mondiale si stoparea productiei. Este unul dintre scenariile care-i sperie cel mai mult pe analisti. Oricum, pe fondul miscarii de revolta care a cuprins acest membru OPEC, ca ecou al protestelor din Tunisia si Egipt, pretul "aurului negru" a revenit la valorile-record din 2008.

In pofida unei usoare acalmii, survenita la sfarsitul saptamanii trecute pe pietele mondiale pe fondul demersurilor Arabiei Saudite de calmare a spiritelor, ritmul de crestere a pretului la petrol ramane impresionant. De miercuri pana joi, barilul marca Brent (cotat la Londra) a sporit cu 10%, cel american WTI (cotat la New York) cu 13%. "Daca tensiunile din tarile arabe vor continua si fara o interventie pe piata a OPEC, preturile vor continua sa urce", crede analistul Xavier Le Blan. Intrebarea este pana la ce nivel? Potrivit firmei nipone de brokeraj Nomura, pretul "aurului negru" ar putea atinge 220 $/baril in urmatoarele treisase luni. Drept argu-ment, Nomura evoca exemplul Razboiului din Golf de la inceputul anilor 1990. In acea perioada, rezervele Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) au fost reduse la 1,8 milioane de barili pe zi. O situatie care s-ar putea repeta in prezent, in cazul in care Libia si Algeria, doi mai producatori de titei, cu 1,6 si, respectiv, 1,3 milioane de barili pe zi, vor suspenda productia. Astfel, rezervele OPEC vor scadea de la 5 milioane de barili pe zi la un pic peste 2 milioane.  In anii '90, pretul petrolului aproape si-a dublat valoarea (+130%). Un scenariu similar ar aduce pretul barilului de referinta WTI, tranzactionat in prezent la aproximativ 100 $, la 220 $, daca nu chiar mai mult, "cresterea fiind in mare parte de natura speculativa", spune Le Blan. Ceea ce nu a fost cazul in urma cu 20 de ani, subliniaza Nomura. 

Continuarea in Financiarul