Fiscul va putea verifica averile persoanelor fizice fara sa le anunte

Data publicarii: 02-03-2011 | Finante-Banci


Fiscul va putea putea verifica averile persoanelor fizice fara notificare prealabila, in vederea stabilirii "situatiei fiscale reale" , potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Astfel, potrivit normelor metodologice ale hotararii privind aplicarea procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, "activitatea de verificare fiscala prealabila documentara se desfasoara fara notificarea persoanei fizice".

"Organul fiscal procedeaza la examinarea si evaluarea intrarilor si iesirilor din patrimoniu a bunurilor mobile si imobile, intrarilor si iesirilor de bani sau alte valori, precum si a altor elemente ce vizeaza standardul de viata al persoanei fizice verificate", se arata in document.

Totodata, organul fiscal poate solicita persoanei verificate "clarificari punctuale, precum si informatii/inscrisuri necesare stabilirii situatiei sale fiscale, cum ar fi: situatia cheltuielilor personale; situatia bunurilor imobile si mobile detinute, intrarile si iesirile de patrimoniu in cursul perioadei verificate; participatii sau mandate detinute in societati comerciale sau alte entitati; bunuri apartinand unor persoane fizice sau juridice puse la dispozitia persoanei fizice;  imprumuturi acordate si/sau contractate; tranzactii cu metale pretioase, obiecte de arta si alte bunuri de valoare; donatii, sponsorizari si/sau succesiuni."

Pe perioada desfasurarii activitatii de verificare fiscala prealabila documentara, organele fiscale pot solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale a persoanei fizice supuse verificarii, potrivit proiectului.

Selectarea persoanelor fizice ce urmeaza a fi supuse verificarii fiscale prealabile documentare va fi efectuata de catre organul fiscal competent. Procedura de analiza de risc, care presupune intre altele culegerea informatiilor si stabilirea riscului minim acceptat de administratia fiscala, se stabileste prin norme interne de lucru aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se stipuleaza in proiectul de hotarare.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat recent ca un control al marilor averi ar putea fi functional in a doua parte a anului 2012, dar ca astfel de verificari vor putea fi facute si in acest an.

"Eu cred ca un control major, un control care se va baza pe declaratiile depuse de contribuabili va fi functional undeva in a doua parte a anului 2012. Insa, nu inseamna ca in anul 2011 noi nu putem efectua aceste verificari. Va dau un exemplu pentru a intelege. Avem un contribuabil care in anul 2010 a avut in declaratie venituri zero, iar  in 2011, in luna martie, a inceput contructia unei cladiri, pe care a terminat-o in luna septembrie 2011. Eu cred ca suntem indreptatiti, chiar si in anul 2011, sa mergem la acest contribuabil, aplicand metodele de control indirect, sa ne dovedeasca provenienta si sursa din care a construit acel imobil. Iar daca nu are provenienta, iar acea contructie este facuta dintr-un venit a carui sursa nu poate fi dovedita, noi il vom impozita cu 16%", a spus seful ANAF.

Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor "de natura necunoscuta".

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: