IT-ul romanesc, tot sub criza: -25%
Data publicarii: 02-03-2011 | IT&C
Firmele de software si servicii, intre contractele cu statul si presiunea investitorilor
Nici un semn de revenire pe piata IT din Romania. Piata de soft si servicii IT s-a diminuat anul trecut cu 25%, la 800 milioane de euro, dupa o scadere de 20% in 2009. "Sper ca industria IT din Romania sa nu mai scada in acest an. Daca se opreste scaderea, industria iese din criza. Industria locala e inca atractiva pentru outsourcing, dar nu in aceeasi masura", a declarat ieri Liviu Dragan, membru in consiliul Asociatiei Patronale a Industriei Software si Servicii.
Pe de alta parte, preluarile de companii din industria IT sunt atractive pentru investitori, mai ales ca proprietarii sunt dispusi sa reduca din pret in 2011. "Achizitiile vor continua si in acest an, vom vedea miscari spectaculoase. Este un proces de «insanatosire»", a mai spus Dragan.
Anul trecut, exporturile romanesti de software si servicii IT s-au majorat, conform estimarilor preliminare ale ANIS, cu 10%, la aproximativ 500 milioane de euro, evolutie datorata cresterii proiectelor in care sunt implicate companiile locale atat ca volum, cat si ca numar. Cea mai mare parte din exporturi este asigurata tot de dezvoltarea de solutii la cerere (outsourcing), in proportie de 90%. Restul sunt acoperite de produsele de securitate si de solutii de gestiune integrata (ERP) si de cele de gestiune a relatiilor cu clientii (CRM). Ponderea serviciilor de outsourcing a crescut din nou in timpul crizei, desi volumul generat de produsele vandute era in crestere in anii 2007 si 2008. Potrivit ANIS, companiile romanesti sunt inca parteneri preferati pentru multi clienti externi, in special din zona vest-europeana si nord-americana, care cauta solutii de optimizare si eficientizare a proceselor proprii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri