Inflatia va tine dobanzile sus

Data publicarii: 04-03-2011 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa nu reduca dobanda de politica monetara in acest an, asa cum asteptau majoritatea analistilor, din cauza inflatiei importate, dar si a faptului ca leul nu a profitat de dezvoltarea pietei emergente, arata o analiza a Reuters. Majoritatea analistilor intervievati de agentia internationala de presa estimau in urma cu o luna ca BNR va reduce dobanda-cheie in acest an, odata cu atenuarea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra preturilor, dar si datorita faptului ca Romania se pregateste sa incheie  un acord preventiv cu FMI.

BNR va sustine aprecierea leului

Cresterea economica este inca redusa, bugetul este sub presiune, iar economia se confrunta cu cresterea pretului petrolului, dar si cu reforme pe piata locala a energiei care vor duce la majorarea tarifelor. Din acest motiv, perspectivele de apreciere a leului sau de incetinire a inflatiei sunt scazute, potrivit Reuters.

Inflatia din ianuarie, de 7%, a fost peste asteptari si cea mai ridicata din Uniunea Europeana, iar unii analisti se gandesc sa-si modifice estimarile fie la mentinerea dobanzii-cheie la 6,25% in acest an, fie chiar la cresterea acesteia. BNR anticipeaza ca inflatia va incetini de la 8% in decembrie la 3,6% la sfarsitul acestui an, dar cresterea preturilor a depasit constant asteptarile bancii, din 2005.

Continuarea in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: