Ce pericole ar putea sa compromita iesirea din recesiune

Data publicarii: 09-03-2011 | Economie


Economistii au trecut de la pesimism la optimism si vad evolutii pozitive in majoritatea sectoarelor economice. Marile pericole vor veni insa tot din zona politica.

Analistii de la Oxford Economics contraziceau, anul trecut, in toamna, estimarile optimiste ale Guvernului pentru 2011. In timp ce Executivul vedea o crestere economica de 1,5% pentru acest an, cei de la Oxford indicau o scadere de 1%, prognozand o depreciere a consumului si riscuri politice majore.

Intre timp, au aparut datele macro ale ultimului trimestru al anului trecut si ale intregului an 2010. Care au fost ceva mai bune decat asteptarile, iar modificarea pozitiva a convins majoritatea economistilor sa isi revizuiasca pozitiv estimarile pentru acest an. Inclusiv Oxford Economics a revenit, luna trecuta,  asupra estimarilor anterioare si a anuntat ca vede o crestere marginala, de 0,1%. Una bazata, in principal, pe majorarea exporturilor cu 7% si a productiei industriale cu 5,2%, in timp ce consumul va stagna. Insa, riscurile la care este supusa economia autohtona raman aceleasi ca anul trecut.

Exporturile depind puternic de statele dezvoltate ale Europei, care au la randul lor dificultati, cererea interna se va mentine la niveluri scazute, investitiile straine vor ramane modeste, iar inflatia ar putea fi alimentata de preturile internationale ale marfurilor sau de o productie agricola slaba.

Scumpirile dauneaza economiei

Cea mai importanta intrebare din prezent este daca actualele prognoze au Sanse reale de indeplinire sau sunt doar cifre ceva mai optimiste decat este cazul. Primele semne din acest an au fost pozitive. Rata anualizata a inflatiei a coborat sub 7% in ianuarie, evolutia PIB in ultimul trimestru din 2010 a fost pozitiva in raport cu trimestrul anterior, iar din executia bugetara a lunii ianuarie a rezultat un excendent de 819 milioane lei, adica 0,15% din PIB. 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: