Garantarea depozitelor creste sau scade riscul in sistemul bancar?
Data publicarii: 09-03-2011 | Finante-BanciAsigurarea oferita deponentilor ii face pe acestia sa aleaga banca la care economisesc doar in functie de cea mai mare dobanda, fara a tine cont si de alte criterii.
Aplicarea unei directive europene a marit la 100.000 de euro plafonul de garantare a sumelor depuse la bancile persoane juridice romane, nivel dublu fata de cel anterior. Majorarea nu a avut un impact semnificativ asupra numarului de depozite care sunt asigurate in cazul in care una din bancile existente pe piata ar da faliment.
Numarul deponentilor persoane fizice ale caror depozite beneficiaza de garantarea integrala a sumelor depuse a crescut cu aproape 37.000, potrivit Corinei Irimiea, Sefa Departamentului de Studii, Politici de Finantare Si Relatii Internationale al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). AceStia aveau depozite cu valori cuprinse intre 50.001 euro Si 100.000 euro.
"Ponderea numarului deponentilor persoane fizice care beneficiaza de garantia integrala in numarul total al deponentilor garantati s-a marit de la 99,7% la 99,9%", adauga Irimiea, majorarea fiind nesemnificativa.
Și in cazul sumelor mai mari, de 200.000 de euro, de exemplu, garantia functioneaza, dar in limita a 100.000 de euro. Daca o banca ar da faliment, deponentii ar fi despagubiti in primul rand din fondurile FGDB, caruia bancile ii platesc contributii de 0,3% din valoarea depozitelor garantate.
O alta perspectiva
"Stabilirea unui plafon uniform pentru intreaga UE nu este o idee fericita, tinand cont de diferentele mari de venituri Si, implicit, de depozitele detinute de cetatenii din diferitele state membre", afirma preSedintele Centrului Independent pentru Studii in Economie si Drept (CISED), Radu Nechita.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri