De ce a respins Nicolae Ceausescu tehnologia nucleara sovietica

Data publicarii: 17-03-2011 | Mediu



Dictatorul a luat o decizie curajoasa in anii '70: a renuntat la tehnologia sovietica de construire a centralei nucleare romanesti, in favoarea celei canadiene. Solutia aleasa se poate dovedi inspirata in cazul unui cutremur care va afecta sudul Dobrogei.


Cand a hotarat ca Romania trebuie sa produca energie nucleara, Ceausescu era aproape obligat sa foloseasca tehnologie sovietica. De altfel, in mai 1970, un acord pentru construirea unei centrale nucleare bazate pe tehnologie ruseasca s-a semnat intre Romania si URSS. Acesta prevedea amplasarea unor reactoare de 1.000 MW pe raul Olt, in apropierea localitatii Strejesti. Intre timp insa, regi-mul comunist negociaza si cu expertii canadieni, care dezvoltasera un reactor propriu, in 1962, folosind o metoda diferita atat de cea sovietica, cat si de cea americana, la moda atunci. 

Ceausescu prefera tehnologia canadiana, astfel ca la inceputul anului 1979 se incheie contractul intre ROMENERGO si AECL (Atomic Energy of Canada Ltd.) pentru preluarea licentei sistemului CANDU, proiectarea si pro-curarea echipamentelor specifice partii nucleare a Unitatii 1 de la Cernavoda. Amplasamentul initial a fost schimbat, la sugestia expertilor, care au realizat mai multe studii privind riscul seismic.

Mai mult decat suficient

Tehnologia CANDU, folosita de canadieni, este superioara celei sovietice, din punct de vedere al sigurantei. Acest lucru este afir-mat nu numai de specialisti, ci chiar de experienta tragica a Cernobilului. Reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nuclear-electrice Cernavoda (CNE), spun ca centrala poate rezista la cutremure de pana la 8 grade pe scara Richter, in conditiile in care in Romania se asteapta cutremure cu magnitudine maxima de 7,5 grade. Peste 8 grade, nu numai centrala nucleara ar fi in pericol, ci si barajele de acumulare din tara. Daca un cutremur important loveste reactoarele, acestea sunt proiectate sa se opreasca. Apoi urmeaza o serie de procedee tehnologice menite sa raceasca miezul acestora.

Sicriul din beton

In cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se opreste reactorul, se raceste zona activa si sunt monitorizati parametrii de securitate nucleara. CNE are din constructie si un sistem de protectie special: o anvelopa de protectie, realizata din beton precomprimat, cu o grosime de aproximativ un metru, care impiedica scurgerea in atmosfera a produselor radioactive in cazul unei avarii. Daca la Cernobil ar fi existat un astfel de sistem, numarul victimelor ar fi fost substantial mai mic.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: