De ce scade rata somajului, desi numarul salariatilor nu creste?

Data publicarii: 21-03-2011 | HR/Cariere

Rata somajului a scazut pentru cea de-a 11-a luna consecutiv in luna februarie, ajungand la 6,58%, corespunzatoare unui numar de 600.000 de someri, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Pe de alta parte, numarul de salariati a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, ajungand la 4,1 milioane de angajati in decembrie 2010 (exclu-zand cei 260.000 de bu-getari speciali din struc-turile "secrete" ale Mi-nisterului de Interne si ale Ministerului Apararii), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Paradoxul unei rate a somajului extrem de scazute in conditiile in care numarul de salariati continua sa scada de-monstreaza ca statisticile oficiale nu arata numarul real de persoane care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca.

"Odata cu scaderea ratei somajului ar trebui sa creasca numarul de angajati sau macar sa se ocu-pe o parte dintre locurile de munca vacante. La noi, in calculul ratei somajului nu sunt luati in considerare si somerii care nu mai primesc indemnizatie de somaj, in timp ce in alte tari rata somajului se calculeaza in functie de cei aflati in cautarea unui loc de munca, diferenta dintre cele doua modalitati de calcul fiind de cel putin 2%", sustine Mariana Campeanu, fost ministru al muncii si membru in Comisia pentru munca din Camera Deputatilor.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: