Cine profita de haosul fiscal din Romania

Data publicarii: 28-03-2011 | Finante-Banci


Criza economica a afectat inclusiv serviciile de asistenta de business, care si-au gasit o noua nisa de mentinere a profiturilor, gratie unui Cod Fiscal tot mai stufos. Reprezentanti ai pietei de consultanta financiara se asteapta la cresteri de cel putin 5% in acest an. Firmele incep sa constientizeze nevoia unui expert fiscal.

Criza economica din ultimii ani a influentat piata vasta a serviciilor de consultanta financiara intr-un mod neunitar. Cea mai dinamica evolutie se observa pe palierul taxelor, unde asistenta de profil s-a dezvolat in cele mai diverse forme. Marilor companii din asa-numitul Big Four (KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young si Deloitte) - care ocupau o cota de 80% din piata de consultanta financiara - li se alatura tot mai multe firme specializate, chiar daca de dimensiuni mai reduse.

Potrivit lui Jan Glas, managing partner al TPA Horwath Romania, incetinirea ritmului economic a avut impactul negativ cel mai puternic asupra serviciilor aferente tranzactiilor, respectiv piata de fuziuni si achizitii (M&A). Numarul acestora a scazut dramatic - nu numai in sectorul imobiliar -, astfel ca firmele de consultanta, a caror activitate era preponderent legata de fuziuni si achizitii, au fost nevoite sa isi regandeasca operatiunile.

"Multe companii de consultanta au fost nevoite sa se reinventeze, tendinta observata cel mai adesea fiind redirectionarea serviciilor dinspre M&A catre servicii de restructurare sau reorganizare, inclusiv asistenta financiara pentru supravietuirea companiilor in perioada de stand-by", arata Glas.

Tot el spune ca serviciile de raportare fiscala au fost mai putin afectate. "Noi am remarcat chiar o crestere a externalizarii acestui tip de servicii curente catre firme de consultanta -specializate", a mai spus Glas.

 

continuarea in: Adevarul