Pietele merg incet de teama ca Fed va calca frana

Data publicarii: 30-03-2011 | Bursa




Investitorii se afla in expectativa dupa ce in week-end oficiali ai Fed au dat indicatii cu privire la o posibila intarire a politicii monetare a SUA

Claudiu Cazacu (X-Trade Brokers): Pietele nu sunt pozitionate pentru a asimila o astfel de schimbare

Ieri pietele financiare au consemnat un debut linistit de saptamana, volatilitatea fiind redusa pe aproape toate categoriile de active. Deschiderea s-a realizat in aceasta nota in sesiunea asiatica, in care doar indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a avut o depreciere mai importanta (-60%), insa indicele MSCI Asia Pacific, ce masoara pietele din regiune a suferit un recul de numai 0,24%. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a pierdut 0,39%, in timp ce indicele Kospi al pietei din Coreea de Sud chiar a avansat cu 0,11%.

Intr-o zi in care calendarul datelor macro nu includea raportari importante si pietele europene au avut un parcurs neconcludent, principalii indici gravitand in zona nivelurilor de referinta ale inchiderii de vineri. "Este o stagnare care reflecta o indecizie a pietei, dupa ce indicii bursieri au reusit sa anuleze in ultimele doua saptamani caderile determinate de criza libiana si cea a alertei nucleare din Japonia", a declarat pentru Curierul National Bogdan Bobic, sales & seminar manager la Deltastock AD Sucursala Bucuresti. El a precizat ca recuperarea a fost completa pe piata americana, in timp ce indicii europeni si mai cu seama DAX al Bursei de la Frankfurt se afla inca departe de topul de anul acesta. Parcursul de intarire a monedei europene fata de dolarul american a favorizat aceasta evolutie, a mai explicat Bobic.

Revenirea rapida a pietelor odata cu atenuarea temerilor fata de o catastrofa nucleara in Japonia ne arata ca sentimentul investitorilor a ramas unul optimist, a afirmat Claudiu Cazacu, analist financiar la X-Trade Brokers, insa a adaugat ca ramane de vazut in ce masura acest optimism este justificat. In opinia sa, pietele nu sunt pozitionate in acest moment pentru a asimila o eventuala schimbare a politicii monetare de catre bancile centrale din statele dezvoltate. Cazacu a amintit ca la sfarsitul saptamanii trecute doi oficiali ai Rezervei Federale Americane au facut declaratii in acest sens.

Presedintele Fed-ului din Philadelphia, Charles Plosser a declarat vineri ca institutia pe care o reprezinta ar putea avea in vedere un plan prin care sa vanda in piata active financiare achizitionate anterior, in valoare de 125 miliarde USD. Potrivit Business Insider, Plosser crede ca banca centrala a SUA ar trebui sa ridice dobanda-cheie la 2,5% pe parcursul urmatoarelor luni.

Indicatii pentru o inasprire a politicii monetare au venit si dinspre seful Fed-ului din Saint Louis, James Bullard, cunoscut ca fiind in mod traditional adeptul unei atitudini relaxate a institutiei. Bullard, care in vara a anuntat si necesitatea unui al doilea program de relaxare cantitativa, a afirmat sambata la Marseille, conform Bloomberg, ca in aprilie conducerea Rezervei Federale va analiza in ce masura QE2 va trebui dus pana la capat. Cazacu spune ca aceste baloane de incercare din partea oficialilor Fed nu au fost inglobate inca de piete, investitorii avand deocamdata doar "temeri incipiente". "Pietele au in fata un traseu zbuciumat", a completat reprezentantul X-Trade Brokers.

Bogdan Bobic apreciaza, de asemenea, ca principalele provocari pentru pietele de actiuni vin din directia politicii monetare. Astfel, daca Fed va anunta ca nu va lansa un al treilea program de relaxare cantitativa, investitorii ar putea reactiona violent. Stirea ar putea fi interpretata si pozitiv, in sensul ca economia SUA se afla pe un drum bun si nu mai are nevoie de injectii de lichiditate. Totusi, experienta arata ca pietele au suportat corectii importante atunci cand nu au stiut ca pot miza pe ajutorul Rezervei Federale, a mai spus Bogdan Bobic.

Continuarea in Curierul National


Ultimele stiri pe BankNews.ro: