Gheorghe Gherghina (MFP): Pensiile vor creste cu 6% in 2012

Data publicarii: 08-04-2011 | Economie



Pensiile vor creste cu 6% in 2012 in urma aplicarii ratei de inflatie si a cresterii cu 50% a salariului mediu, potrivit Legii Pensiilor, a declarat, joi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Din estimarile noastre, pensiile vor creste cu aproximativ 6% prin indexarea ratei inflatiei si ca urmare a cresterii cu 50% a salariului mediu, asa cum este prevazut in Legea Pensiilor", a spus Gherghina.

Premierul Emil Boc a afirmat cu o luna in urma, comentand o declaratie a ministrului Muncii, Ioan Botis, ca daca nu exista suficienti contributori la bugetul de pensii, sunt probleme cu sustinerea lui, pe termen mediu si lung.

"Din banii din impozite si taxe ducem bani la bugetul de pensii si acum (…) In 2011, punem de la bugetul de stat, din banii adunati din impozite si taxe, pentru a sustine sistemul de pensii din Romania, 13,9 miliarde de lei. Daca n-am fi facut reforma pensiilor si mergeam pe vechea formula trebuia sa punem 21,5 de miliarde de lei. Pe langa ceea ce se aduna din contributii", a completat Emil Boc, mentionand ca bugetul asigurarilor nu se sustine singur.

Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58%, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65% va fi o "mare problema in viitor", deoarece nu mai pot fi alimentate conturile si platite pensiile, actualul sistem al contributiilor colective fiind unul de tip piramidal, declara, in martie, Ioan Botis.

"Acest sistem al contributiilor colective dateaza din secolul al XIX-lea. Este un sistem piramidal cumva, deoarece in momentul in care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde sa atragi contributii si sa platesti mai departe. Este aceasta schema Ponzi despre care se tot discuta", spunea ministrul Muncii, Ioan Botis cu o luna in urma. 

NewsIn