Vom lua mai greu credite in euro

Data publicarii: 08-04-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala a Romaniei pregateste masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei. BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii in valuta pentru a crea lichiditate in piata, avand in vedere rambursarile mari ale statului, a explicat guvernatorul Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere luarea unor masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, pentru a descuraja contractarea de credite in valuta - euro, dolari sau franci elvetieni - pentru persoanele care obtin venituri in lei, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. El a adaugat ca masurile sunt in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european. "In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit", a explicat guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

El a explicat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, insa se pune problema populatiei care castiga in euro. "Pentru acest sector de creditare in valuta pregatim masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta. Nu pentru toata populatia, intrucat, daca are castiguri in valuta, atunci de ce sa descurajam?! Ne inscriem in orientarea europeana. La nivel european, inclusiv pornind de la experienta Romaniei, s-au degajat cateva linii de actiune", a afirmat Isarescu.

Integral in Adevarul.ro