Cine este misteriosul cumparator al manuscriselor lui Cioran

Data publicarii: 08-04-2011 | Lifestyle



Un roman a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, la finalul  unei licitatii care a avut loc ieri la Paris. Suma platita de acesta a fost de 405.000 euro.

Romanul este omul de afaceri George Brailoiu, patronul companiei KDF Energy, care se ocupa cu tranzactiile de certificate de emisii de dioxid de carbon. Brailoiu a declarat mai multor publicatii ca va dona statului roman toate obiectele si manuscrisele lui Cioran, pe care le-a platit la licitatie.

"Le voi dona statului. Mi s-a parut normal sa cumpar tot. Nu am avut o motivatie speciala", a spus Brailoiu, conform Mediafax. Donatia va fi facuta in cateva luni, dupa ce avocatii omului de afaceri vor discuta cu reprezentantii Academiei Romane si cu cei ai Bibliotecii Central Universitare. Omul de afaceri, care a spus ca a licitat din tara, dar ca a avut si brokeri la Paris, a declarat ca este un admirator al lui Emil Cioran. George Brailoiu considera ca manuscrisele trebuie sa se intoarca in tara si sa faca parte din patrimoniul national.

Biblioteca Centrala Universitara (BCU) si Televiziunea Romana (TVR) au participat si ele la aceasta licitatie, cu intentia de a achizitiona impreuna tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de pozitii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimata de specialisti la o suma sub 100.000 de euro, conform Mediafax. Brailoiu le-a scos din cursa, licitand toata suma la final.

Mireille Radoi, sefa BCU, a declarat ca s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecarui document in parte, dand ca exemplu diploma de licenta - 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro - si manuscrisele "Schimbarea la fata a Romaniei" - 20.000 de euro si "Cartea amagirilor" - 13.000 de euro, conform Mediafax.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: