Este oficial: contractul colectiv de munca dispare. Cine mai protejeaza angajatii?

Data publicarii: 08-04-2011 | HR/Cariere



Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta prin Codul de Dialog Social, iar salarii mai mari decat salariul minim garantat in plata aprobat de Guvern vor putea fi negociate la nivel de unitate, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis. El a mai precizat ca, in acest fel, liderii sindicali isi pierd obiectul muncii, acesta fiind motivul pentru care sindicalistii sunt nemultumiti de noua lege.

"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, aseara, la Guvern.

 El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.

 In timpul negocierilor pentru modificarea Codului Muncii, reprezentantii Guvernului au spus in repetate randuri ca nu vor disparea contractele colective de munca, si ca acestea vor fi reglementate prin lege speciala.

Continuarea in Money.ro