Sute de posturi vacante in call centere. VEZI ce firme fac angajari
Data publicarii: 08-04-2011 | HR/Cariere
Ritmul angajarilor in call centere este extrem de alert Si in acest an, companiile din domeniu ofera sute de joburi in momentul de fata.
Firmele Callpoint, Genpact, Competence Call Center (CCC), XLW STAR, EasyCall, Wipro Technolgies sau Global Remote Services sunt doar cateva dintre firmele care fac angajari.
Callpoint ofera 30 de posturi zilele acestea la targul de cariera Si va recruta alte 100 de persoane in lunile urmatoare.
"Avand in vedere ca proiectele actuale sunt in continua dezvoltare Si avem deja noi proiecte pentru care trebuie sa formam echipe, estimam ca vom avea deschise in jur de 30 de pozitii. Totodata, in urmatoarele luni ne aSteptam ca peste 100 de persoane sa ni se alature", spune Silvia Vochita, HR Specialist la Callpoint.
EasyCall recruteaza la Bacau, BotoSani, Piatra Neamt Si Suceava Si are peste 60 de pozitii vacante.
CGS Romania recruteaza vorbitori de engleza Si spaniola. Compania are aproape 100 de posturi vacante in BucureSti Si BraSov.
Genpact cauta personal pentru BucureSti Si Cluj, firma cauta vorbitori de germana, franceza, spaniola, ceha, dar Si daneza Si suedeza.
Alte cateva sute de posturi sunt disponibile Si in cadrul firmelor Global Remote Services, Competence Call Center Si XLW Star.
Vorbitorii de germana, franceza, italiana, spaniola, olandeza, portugheza sau rusa sunt printre cei mai cautati de angajatorii de pe piata locala. Sanse mari la angajare mai au si cei care vorbesc fluent greaca, turca, poloneza, ceha, araba sau o limba nordica.
Salariul unui cunoscator a doua limbi straine, engleza si o limba "rara", angajat intr-o multinationala variaza intre 500 si 700 de euro lunar, pentru un nou angajat si pot ajunge la 1.200 de euro pe luna in cazul celor care detin o functie de conducere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial