Dispare creditul de consum in euro?

Data publicarii: 08-04-2011 | Finante-Banci



La indemnul Bancii Centrale Europene, autoritatile se pregatesc sa limiteze creditarea populatiei in valuta. In grupurile financiare se discuta chiar despre interzicerea imprumuturilor de consum in euro.

 BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei", a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru Mediafax. "Probabil ca guvernatorul se refera doar la creditul de consum. Metode de restrictionare sunt destule, dar nu vreau sa le dau idei. Nu am informatii certe ca BNR ar fi consultat bancile in acest sens, dar nici nu pot spune ca nu a facut-o", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Pe de alta parte, reprezentantii BNR ne-au explicat ca masurile la care se lucreaza vor avea sursa de inspiratie la Bruxelles. "La Banca Centrala Europeana se discuta serios despre limitarea creditului in euro in tarile in care populatia nu are venituri in moneda europeana. Deciziile BNR vor fi in concordanta cu cele luate la nivel European", spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Pana unde poate merge BNR

In acest context, deciziile BNR ar putea merge chiar pana la interzicerea creditului de consum in valuta, posibilitate despre care s-a discutat intr-o intalnire la nivel inalt de la jumatatea lunii martie. La intalnirea de la Atena au participat si reprezentanti ai BNR, alaturi de cei ai altor banci centrale din tarile UE nemembre ale zonei euro. In aceeasi ordine de idei, Banca Nationala a facut istorie in anii 2005, 2006, 2007 cu "masurile neortdoxe" destinate limitarii creditului. Printre acestea se numara si limitarea volumului de credite in valuta acordate de fiecare banca la de trei ori valoarea fondurilor atrase. BNR mai are la indemana si limitarea gradului maxim de indatorare pentru populatie. Conditii de acest tip au mai existat inainte de 2007, cand rata maxima la un credit de nevoi in euro nu putea depasi 30% din veniturile lunare ale solicitantului. Reamintim ca banca centrala a Ungariei a interzis creditele in franci elvetieni.

Integral in Romania Libera