China: primul deficit comercial in ultimii 7 ani

Data publicarii: 11-04-2011 | International




China a inregistrat primul deficit comercial trimestrial din ultimii 7 ani, din cauza cresterii cererii interne; pretul aurului atinge maxime istorice, reflectand temerile crescande cu privire la inflatie iar Soros considera ca tot inflatia este problema principala si "critica" pentru viitorul Chinei. Cresterea preturilor marfurilor au impins balanta comerciala a Chinei in zona negativa pentru prima data in 2004.

Cifrele oficiale, facute publice duminica, indica faptul ca cel mai mare exportator al lumii a inregistrat un deficit comercial de un miliard de dolari in primele trei luni ale anului, noteaza The Guardian.

Cresterea preturilor la marfuri - ca si cererea sporita pentru bunuri de import pe piata chienzeasca venita dinspre noua clasa de mijloc chinezeasca, bunuri precum automobilele germane, de exemplu - au fost factori responsabili pentru deficitul comercial al Chinei.

"Valoarea importurilor in primul trimestru a atins un nivel record pentru prima data mai mare de 400 miliarde dolari", se arata in declaratia oficiala a guvernului.

China a importat echipament mecanic si electric, inclusiv masini, dar si minereu de fier si soia mai mult decat anul trecut si, totodata, pretul acestor marfuri a crescut.

Totusi, in ciuda cifrelor din primul trimestru, analistii se asteapta ca economia chineza sa aiba in 2011 un surplus comercial de 200 miliarde dolari, insa daca preturile marfurilor raman la nivelul curent, acest surplus ar putea fi mai redus.

Pretul aurului atinge un maxim istoric

In momentul in care Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat o crestere a dobanzii pentru euro cu un sfert de punct procentual, preturile aurului si argintului au crescut, reflectand temerile investitorilor cu privire la inflatie, inflatie indicata si de catre Trichet ca fiind principalul motiv al cresterii dobanzilor.

In sedinta de tranzactionare de vineri, argintul a atins pretul maxim din 1980 pana in prezent, iar aurul a atins pretul maxim nominal din toata istoria sa de tranzactionare - 1474.19 dolari pe uncie (aproximativ 52 dolari pe gram), informeaza Financial Times.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: