Mario Draghi vine la sefia Bancii Europene

Data publicarii: 13-04-2011 | International



Numirea italianului Mario Draghi in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene este aproape sigura. Mandatul sau va incepe sub semnul problemelor din UE. Poreclit de presa internationala "Super Mario", Draghi va fi nevoit sa ia decizii cruciale legate de politica BCE, cea mai importanta institutie a UE.

Preluarea presedintiei Bancii Centrale Europe (BCE) de catre italianul Mario Draghi este aproape o "afacere incheiata", au declarat mai multi oficiali europeni pentru Reuters. Mandatul actualului presedinte al institutiei, francezul Jean-Claude Trichet, se va incheia in octombrie, insa succesorul sau trebuie ales pana la sfarsitul lunii iulie.

Climatul economic in care Draghi va veni la sefia  BCE, a doua banca centrala ca importanta din lume (dupa Rezerva Federala din Statele Unite ale Americii), lasa insa de dorit. Criza datoriilor suverane din zona euro ameninta in continuare economia UE, iar decizia Portugaliei de a apela la Uniunea Europeana si la Fondul Monetar International pentru asistenta financiara ar putea declansa un adevarat efect de domino, care sa impinga in colaps asa-zisele state periferice.

Mai mult, decizia de saptamana trecuta a BCE de a majora dobanda de politica monetara de la pragul minim de 1% la 1,25% ar putea cauza probleme tocmai statelor pe care incearca sa le ajute. Astfel, daca Draghi va fi numit presedinte BCE, cea mai importanta institutie a UE in absenta unui guvern federal, el va trebui sa decida daca va continua sa majoreze treptat dobanda-cheie, analistii luand in considerare ca nivelul acesteia sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la 1,75%.

Integral in Adevarul