Geografia asigurarilor

Data publicarii: 13-04-2011 | Finante-Banci


Ultimul an a insemnat schimbari majore pentru structura pietei asigurarilor din Romania. In majoritatea judetelor tarii, ierarhiile companiilor de asigurare au suferit schimbari semnificative.

La 31 decembrie 2010, cifrele indica scaderi neasteptate pentru unele dintre companiile de asigurare, in vreme ce altele au afisat indici aproape incredibil de buni. Aceasta realitate a influentat puternic situatiile la nivel regional, in majoritatea judetelor tarii, ierarhiile companiilor de asigurare suferind schimbari majore in raport cu situatiile prezentate in anul 2009.

Si in anul 2010 teritoriul a continuat sa isi mentina si chiar sa isi consolideze ponderea majoritara in fata Capitalei, estimarile realizate pe baza cifrelor furnizate de companiile de asigurari indicand ca 56,7% din totalul subscrierilor sunt realizate in afara Bucurestilor. In pofida pierderii de puncte procentuale pe segmentul de asigurari de viata, teritoriul si-a mentinut avansul pe fondul castigarii de procente pe linia asigurarilor generale: in 2010, asiguratorii din teritoriu au contribuit la totalul pietei cu 69,4% din totalul subscrierilor din asigurari de viata, respectiv cu 54,3% din totalul afacerilor pe segmentul asigurarilor generale. In termeni nominali in moneda nationala, piata de asigurari din Bucuresti-Ilfov a scazut, reportat la 2009, cu 6,6%, in vreme ce in restul tarii aceasta s-a comprimat cu 6,2%. Totodata, cele 40 de judete ale tarii detin sefia si la capitolul daune, mai bine de 53,6% din totalul acestora fiind avizate si platite in afara Regiunii Bucuresti-Ilfov. In teritoriu, cele mai multe despagubiri platite s-au inregistrat in judetele Arges, Prahova, Constanta si Cluj, fiecare dintre acestea generand peste 3 procente din totalul daunelor avizate si platite la nivel national.

Banatul si Transilvania domina

In ceea ce priveste judetele, este demna de evidentiat concentratia subscrierilor calculata pe segmentul de asigurari de viata pentru primele cinci plasate in topul national - Cluj, Timis, Satu Mare, Brasov si Prahova -, realizat dupa criteriul volumului subscrierilor: 20,3% pentru totalul pietei asigurarilor, respectiv 29,2% pentru asigurarile incheiate in teritoriu. Pe segmentul de asigurari generale, primele cinci judete - Cluj, Timis, Prahova, Constanta si Arges - detin, insumat, o cota de 14,2% din totalul pietei de asigurare, respectiv 30,7% din totalul subscrierilor realizate in afara Capitalei si a judetului Ilfov.

Integral in Romania Libera