Cat poate obtine statul din privatizarile de pe Bursa

Data publicarii: 14-04-2011 | Bursa




Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Guvernul ar putea castiga cumulat 3,5 miliarde euro din listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica fara a pierde controlul la aceste societati

Daca statul ar derula oferte publice primare la companiile energetice Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine 2,2 miliarde euro si, respectiv 1,3 miliarde euro fara a instraina pachetul majoritar, a declarat ieri Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea si vicepresedinte executiv al Franklin Templeton, in cadrul unui eveniment organizat de Mediafax. Suma totala se ridica la 3,5 miliarde euro, insa Guvernul ar obtine si un avantaj de competitivitate pentru cele doua societati. Managementul Fondului Proprietatea a facut o analiza a societatilor din portofoliu, iar primele evaluari nu arata bine. "Am fost surprinsi negativ de cum opereaza aceste companii si de deciziile conducerilor lor", a afirmat Konieczny. 

El a oferit exemplul Hidroelectrica, unde cea mai mare parte a contractelor de furnizare a energiei sunt bilaterale, pretul mediu fiind de 102 lei/MWh, sub cel al pietei. Daca adaugam pretul mediu de 68 lei/MWh din piata regulata si cumpararile de energie de la termocentrale cu 198 lei/MWh rezulta ca Hidroelectrica s-a privat de un castig suplimentar de 800 milioane de lei in 2009, a mai adaugat reprezentantul Franklin Templeton. In opinia sa, solutia pentru rentabilizarea marilor companii de stat o reprezinta, intr-o prima faza, externalizarea managementului care sa aduca aplicarea guvernantei corporative, urmata de privatizarea prin listare la Bursa de la Valori Bucuresti. "Listarile la Bursa de la Bucuresti sustin lichiditatea si ajuta la dezvoltarea pietei de capital", a spus Konieczny.

Doru Lionachescu, chairman la Capital Partners, sustine insa ca varianta intermediara a externalizarii managementului simultan cu mentinerea statului ca actionar nu este una demna de a fi luata in considerare. "Asemenea paleative nu sunt validate nicaieri in lume", a spus Lionachescu, intarind ca singura varianta viabila este cea a privatizarii. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Cazana, a amintit la randul sau ca dupa privatizarea Petrom statul a obtinut inca din primul an mai mult din participatia ramasa de 20% decat castiga inainte dintr-o detinere de 93%.

Integral in Curierul National